Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 05:40
UPD:06:12

Στα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών ώθησαν το ασήμι την Τρίτη οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρώντας το ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του δολαρίου.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι ασιατικές μετοχές, μετά από μία συνεδρίαση χωρίς συνοχή στη Wall Street. Ωστόσο, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών με πρώτες ύλες στον απόηχο της ανόδου των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Απώλειες κατέγραφαν οι ιαπωνικές μετοχές, με τους επενδυτές να είναι αβέβαιοι για τη μακροπρόθεσμη επίδραση του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, όπου οι εργαζόμενοι ακόμη προσπαθούν να περιορίσουν τη ραδιενέργεια.

Το αργό πετρέλαιο πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών, μετά την αναρρίχηση του μπρεντ πάνω από τα 121 δολ. το βαρέλι τη Δευτέρα, αποτέλεσμα των ανησυχιών για μεγαλύτερα εμπόδια στις προμήθειες του καυσίμου από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών ΜSCI Asia Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – σημείωσε ελαφρά άνοδο 0,1%. Απώλειες 0,4% κατέγραφε στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, λόγω αργίας.

Χθες στις ΗΠΑ, σχεδόν αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ο χαμηλότερος για το έτος.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street, η Texas Instruments Inc. ανακοίνωσε την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριάς της National Semiconductor, αντί ποσού περίπου 6,5 δισ. δολ., μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον χώρο της βιομηχανίας μικροτσίπ τα τελευταία χρόνια, αλλά τα νέα για τη συμφωνία δεν επηρέασαν θετικά τις ασιατικές μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.

Το ευρώ διατηρήθηκε γύρω στο 1,4215 ανά δολάριο, από 1,4268 δολ. τη Δευτέρα, στον απόηχο των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, από 1% την Πέμπτη, για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε 0,2% υψηλότερα έναντι του γιέν φθάνοντας τα 119,80 γιέν, μετά την υπέρβαση του ορίου των 120 γιέν τη Δευτέρα, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους.

Το ασήμι αναρριχήθηκε στα 38,72 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 1980, τη στιγμή που ο χρυσός παρέμεινε αμετάβλητος γύρω στα 1.435,85 δολ. η ουγγιά.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησαν 0,1% φθάνοντας στα 108.33 δολ. το βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχώρησε στα 120,96 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα