Μεγάλη άνοδος του πετρελαίου

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 05:50
UPD:06:39

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 αναρριχήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 121 δολ. το βαρέλι, καθώς οι καθυστερήσεις στις εκλογές της Νιγηρίας και η μικρής διάρκειας απεργία στην Γκαμπόν, προστέθηκαν στη λίστα των γεωπολιτικών αναταραχών που επηρεάζουν αρνητικά τις προμήθειες του καυσίμου.

Οι τιμές σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεδρίαση, αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών, ενώ το μπρεντ οδηγούσε τα κέρδη. Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και οι τελευταίες ενδείξεις της κρίσης στην Υεμένη, επηρέασαν περισσότερο την αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Την Παρασκευή ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία του ΟΠΕΚ το 2011, είπε, ότι δεν υπάρχει λόγος να συσκεφθεί ο Οργανισμός.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαΐου σημείωσε άνοδο 2,36 δολ. κλείνοντας στα 121,06 δολ. μετά την αναρρίχησή του στα 121,29 δολ., τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από τον Αύγουστο το 2008.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο 53 σεντς κλείνοντας στα 108,47 δολ. το βαρέλι, μετά την άνοδό τους στα 108,78 μέσα στην ημέρα, τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η Federal Reserve των ΗΠΑ είναι κοντά στη λήξη του δεύτερου γύρου του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Ιούνιο, και κάποιοι αξιωματούχοι της διαφωνούν για την αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed, Ben S. Bernanke, ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve Bank of Atlanta, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αντιδρώντας στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στην Ευρωζώνη.

Πάνω από τα 100 δολάρια

Οι τιμές του αμερικανικού αργού έχουν σημειώσει άνοδο 4% σε τρεις ημέρες, μετά και την κυβερνητική έκθεση την Παρασκευή στις ΗΠΑ που έδειξε σταθερή αύξηση της απασχόλησης για δεύτερο μήνα τον Μάρτιο και μείωση της ανεργίας στο 8,8%, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται πάνω από τα 100 δολ., λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι τιμές θα συνεχίσουν να σημειώνουν άνοδο, κάνοντας τον ΟΠΕΚ να αντιδράσει αναλόγως, παρά την απώλεια εξαγωγών λόγω του εμφυλίου στη Λιβύη και τις ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα