Moody's: Υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε «Baa1»

Απορρίπτει εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ η Λισαβόνα
Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 10:36
UPD:19:36

Σε «Baa1» από «Α3» υποβάθμισε η Moody's την αξιολόγηση των πορτογαλικών ομολόγων, ενώ προειδοποίησε για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.

Σε «Baa1» από «Α3» υποβάθμισε η Moody's την αξιολόγηση των πορτογαλικών ομολόγων, ενώ προειδοποίησε για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.

Ο ξένος οίκος διαπιστώνει αυξημένη πολιτική, δημοσιονομική και οικονομική αβεβαιότητα στην Πορτογαλία μετά την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, η οποία περιπλέκει την ικανότητα της χώρας να πετύχει τους «φιλόδοξους» στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος.

Η Moody's τονίζει επίσης πως άλλος ένας λόγος που την οδήγησε στην υποβάθμιση είναι οι προκλήσεις αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη και τη μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία της για την αναθεώρηση των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα, την περασμένη εβδομάδα.

Σόκρατες: Ύστατη λύση το σενάριο εξωτερικής βοήθειας

Χθες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αρνούμενος ακόμη και βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση με την οποία εμφανίζεται να συμφωνεί η αντιπολίτευση.

«Είμαι δεσμευμένος στην υπεράσπιση της Πορτογαλίας από εξωτερική βοήθεια... Θα κάνω οτιδήποτε για να υπερασπιστώ την Πορτογαλία από αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Σόκρατες μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP. «Το σενάριο εξωτερικής βοήθειας είναι η ύστατη λύση», σημείωσε.

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, η οποία ακολούθησε την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από τη βουλή, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός το οποίο ενέτεινε τις εικασίες για προσφυγή της χώρας σε εξωτερική βοήθεια.

Σταματούν την αγορά κρατικών ομολόγων οι πορτογαλικές τράπεζες

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή τους να σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά πορτογαλικά ομόλογα γνωστοποίησαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και κάλεσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο έως τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios, οι επικεφαλής των τραπεζών Banco Espirito Santo, Millennium και Banco BPI συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας για ανταλλαγή απόψεων.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Ωστόσο, ο Κάρλος Σάντος Φερέιρα, επικεφαλής της Millenium, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Πορτογαλία, δήλωσε αργά χθες ότι «είναι απαραίτητο η χώρα να ζητήσει δάνειο μικρής διάρκειας».

Η ιδέα ενός βραχυπρόθεσμου δανείου ανακινήθηκε από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ως μια λύση στην αυξανόμενη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα