Νέο «φρένο» στα περί αναδιάρθρωσης

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 16:19
UPD:23:31

«Εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση, έχουμε εξηγήσει προς τα έξω ότι η αναδιάρθρωση όχι απλώς δεν είναι στις στοχεύσεις μας, αλλά είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα είναι πολύ βλαπτική και επιζήμια και για την ελληνική οικονομία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι βλαπτική», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους με αφορμή και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος, κάνοντας λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» που ακούγονται από διάφορες «σειρήνες».

«Εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση, έχουμε εξηγήσει προς τα έξω ότι η αναδιάρθρωση όχι απλώς δεν είναι στις στοχεύσεις μας, αλλά είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα είναι πολύ βλαπτική και επιζήμια και για την ελληνική οικονομία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι βλαπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.

Αφησε δε αιχμές για κάποιες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, όπως είπε, «αντιλαμβάνονται με τελείως διαφορετικούς όρους την αναδιάρθρωση και βλέπουν το μέλλον του κόμματός τους αντί το μέλλον της χώρας».

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε θέμα αναδιάρθρωσης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σόρος, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα συζήτησης», ενώ υπογράμμισε ότι πως «δεν σημαίνει ότι κάθε συνάντηση του πρωθυπουργού με οποιονδήποτε από τους διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να ενοχοποιείται και να ποινικοποιείται».

Υπενθύμισε μάλιστα και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον οικονομολόγο Ν. Ρουμπινί, ο οποίος «και στο παρελθόν είχε εκφράσει απόψεις με τις οποίες ειμαστε κάθετα αντίθετοι και αποδείξαμε ότι δεν ευσταθούν».

«Επ ουδενί μια συνάντηση και μια συζήτηση σημαίνει και αποδοχή των απόψεων του συνομιλητή», τόνισε, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ. Σόρος έχει αναλάβει άτυπο ρόλο κομιστή των θέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να είναι κανείς κομιστής θέσεων μια κυβέρνησης» κα πως «υπάρχει θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τις άλλες κυβερνήσεις».

«Φρένο» στα σενάρια για αναδιάρθρωση έβαλε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, τονίζοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μετρό» ο κ. Κουσελάς υπογράμμισε ότι «δεν βοηθάμε τους πολίτες με καταστροφολογίες, ούτε λέγοντας αβάσιμα πως ''δεν γίνεται τίποτα'', πως δεν θα βγούμε ποτέ από μια δύσκολη κατάσταση, από την οποία πέρασαν και άλλες χώρες στο παρελθόν -και τα κατάφεραν. Θα τα καταφέρουμε και εμείς, γιατί η χώρα μας έχει και δυνατότητες και προοπτική».

Πάντως, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη δήλωσε ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνεται ακαδημαϊκά και δεν χρειάζεται δαιμονοποίηση.

«Ακαδημαϊκά δεν είναι κακό να το συζητάμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Έλληνες αναδιάρθρωση του χρέους απλά και μόνο από μόνοι μας, γιατί δεν είμαστε ελεύθεροι σκοπευτές», ανέφερε.

Πυρά από ΝΔ

Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τη φημολογία περί αναδιάρθρωσης: «Σε αυτή την κρίσιμη ώρα λοιπόν ο τόπος αυτό που έχει ανάγκη είναι μια κυβέρνηση που να έχει την ισχυρή πολιτική βούληση να προστατέψει αυτόν τον τόπο και από τις πιθανές ή τις ενδεχόμενες, τέτοιου είδους εκβάσεις των οικονομικών αλλά κυρίως την αναστάτωση που προκαλούν τέτοιου είδους φημολογίες». Την επέκρινε ακόμη ότι παραιτήθηκε από κυριαρχικά δικαιώματα με τις συμφωνίες με την τρόικα και πρόσθεσε: «Η Λετονία ακόμα στα θέματα αυτά δεν δέχθηκε να μπουν όροι οι οποίοι υποθηκεύουν την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας. Είναι πρωτοφανής η περίπτωση κράτους όπου δανείζεται και ταυτόχρονα παραιτείται από τις ασυλίες της εθνικής του κυριαρχίας. Αυτό το έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Παπανδρέου, από κει και πέρα τι είδους κριτική μπορεί να διατυπώσει κανείς σε μια κυβέρνηση που σε αυτόν τον αγώνα που κάνει η χώρα δεν σέβεται ούτε τα όσια ούτε τα ιερά του έθνους».

Γ. Παπακωνσταντίνου: Μαραθώνιος, όχι σπριντ

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει με συνέπεια την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, «μειώνοντας λάθη και αστοχίες που αναπόφευκτα γίνονται σε μια τέτοια προσπάθεια».

Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «σειρήνες καταστροφολογίας» που δεν ερμηνεύουν σωστά τα προβλήματα ούτε τους δίνουν λύσεις. Υποστήριξε ακόμη ότι οι άλλοι δρόμοι που προτείνονται δεν οδηγούν παρά μόνο στη χρεοκοπία και σε αδιέξοδα. «Η ελληνική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει εύκολες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή όπου η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, «οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ενώ παράλληλα παρατηρείται και ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

Στη συνέχεια, παρομοίασε την προσπάθεια που καταβάλλεται με έναν μαραθώνιο, που -όπως είπε, δεν είναι «σπριντ». «Πρέπει να αλλάξουμε δομές νοοτροπίες, κράτος, επιχειρηματική κοινότητα, να αλλάξουμε όλοι μας», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια είναι επώδυνη ότι γίνονται θυσίες ακόμα και από ανθρώπους που δεν έφταιξαν. Επανέλαβε ακόμη ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθούν οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Διάψευση και από Στρος-Καν

Εξάλλου, τη Δευτέρα, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν διέψευσε τα περί πιέσεων από το Ταμείο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί την αναδιάρθρωση του χρέους της http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1952567 .

Σημείωσε μάλιστα ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα βοηθούσε στην επίλυσή του.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν της είχε προσφερθεί νωρίτερα βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι το στηριζόμενο από ΕΕ-ΔΝΤ πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει την οικονομία στο σωστό δρόμο χωρίς στάση πληρωμών.

Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας

Στο μεταξύ, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) βρίσκεται στην Αθήνα και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για νέες περικοπές δαπανών την επόμενη τριετία και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, που ξεκίνησαν την τριήμερη επίσκεψή τους την Τρίτη, βρίσκεται προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2014.

Αξιωματούχος που έχει επαφές με την τρόικα, δήλωσε στο Reuters πως τα στελέχη της θα επικεντρωθούν στον στόχο των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και στο πώς αυτός μπορεί να επιτευχθεί.

Από το βήμα πάντως της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1952943 .

Αναφερόμενος στη δημόσια περιουσία ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ο στόχος αυτός «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια».

Αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης και τις προβλέψεις για «νέα αντιλαϊκά μέτρα», ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «είμαστε σε περίοδο, όπου περισσεύει η εύκολη κριτική και οι ανέξοδες κορώνες, ενώ αυτό που λείπει είναι η ανάγκη μίας συγκροτημένης στήριξης της εθνικής προσπάθειας».

Εν τω μεταξύ, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ σχετικά με την πιθανότητα να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών: «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν, είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων όλων μας και φυσικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία»

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, απάντησε ότι είναι λογικό να υπάρχουν και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά από κυβερνητικά όργανα που θα αποφασίσουν εν τέλει για το ποιες θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν και θα υπάρχει και μια αιτιολόγηση για ποιο λόγο γίνονται. Οφείλουμε όλοι να δεχθούμε τη συλλογική απόφαση, και τις ιδεολογικές μας προσεγγίσεις καθώς και τις γενικές μας αναζητήσεις μπορούμε να τις έχουμε για τον εαυτό μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα