Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά κρέατος

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 15:05
UPD:15:25

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» εν όψει του Πάσχα, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» εν όψει του Πάσχα, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, των Περιφερειακών Κτηνιατρικών Αρχών, του ΕΛΟΓΑΚ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΣΔΟΕ δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς κρέατος.

Ηδη, από την 1η Απριλίου 2011 το σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ λειτουργεί στα 123 πιστοποιημένα σφαγεία της χώρας, τα οποία υποβάλλουν καθημερινά Δελτίο Ημερήσιας Σφαγής στον ΕΛΟΓΑΚ.

Παράλληλα στις 7 Απριλίου 2011 τέθηκε σε λειτουργία η Γραμμή τηλεφωνικών καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις», η πρώτη ανοικτή γραμμή καταγγελιών για παράνομες διαδικασίες διακίνησης κρέατος.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι έλεγχοι ενόψει του Πάσχα σε όλα τα σημεία διακίνησης κρέατος έχουν εντατικοποιηθεί και αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΛΟΓΑΚ εντόπισε στην περιοχή της Αττικής έμπορο- κρεοπώλη, ο οποίος προσπάθησε να διακινήσει παράνομα 100 εισαγόμενα σφάγια αρνιών εισαγωγής από FYROM και στην περιοχή της Πρέβεζας δύο παραγωγούς που σε συνεργασία με έμπορο προσπάθησαν να ελληνοποιήσουν 130 αρνιά εισαγωγής από Ισπανία.

Για τις υποθέσεις αυτές έχει κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απ’ την πλευρά του έχει ελέγξει 1.421 παραγωγούς και έχει εντοπίσει διαφόρων ειδών ευρήματα στους 605 από αυτούς (μη σήμανση αιγοπροβάτων, μειωμένος αριθμός ευρεθέντων ζώων κ.α.), στους οποίους και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα