BlackRock: Θετική χρονιά για τον κλάδο της ενέργειας

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 15:10

Η χρονιά του πετρελαίου πιθανόν να αποδειχτεί το 2011, καθώς η αξιολόγηση των επενδυτικών κινδύνων στην παρούσα συγκυρία δείχνει να ευνοεί όλο και περισσότερο τον κλάδο.

Η χρονιά του πετρελαίου πιθανόν να αποδειχτεί το 2011, καθώς η αξιολόγηση των επενδυτικών κινδύνων στην παρούσα συγκυρία δείχνει να ευνοεί όλο και περισσότερο τον κλάδο, υπογραμμίζει σε άρθρο του ο Robin Batchelor, Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της ομάδας Natural Resources Equity της BlackRock.

Όπως τονίζει, η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Μ. Ανατολή εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για το κατά πόσο η δυναμική που αναπτύσσεται στον κλάδο της ενέργειας αφήνει το περιθώριο να τον θεωρούμε επενδυτική ευκαιρία.

Αν κοιτάξει κανείς πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι προοπτικές για τους επενδυτές δείχνουν ιδιαίτερα πειστικές καθώς, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, τα ισχυρά θεμελιώδη είναι πιθανό να οδηγήσουν τον κλάδο του πετρελαίου σε έναν νέο ανοδικό κύκλο, επισημαίνει ο Batchelor.

Αναφερόμενος στο 2010, σημειώνει ότι παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 15%, η απόδοση των μετοχών του κλάδου επισκιάστηκε από τα ισχυρά κέρδη που εμφάνισαν τόσο τα πολύτιμα όσο και τα βασικά μέταλλα, ενώ συνολικά ο κλάδος της ενέργειας εμφανίστηκε να υποαποδίδει σε σχέση με τον ευρύτερο τομέα της αγοράς φυσικών πόρων.

Σε μεγάλο βαθμό, η σχετική υποαπόδοση του κλάδου της ενέργειας συνδέεται με την ανησυχία της αγοράς και για την παραγωγική ικανότητα των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και με την ύπαρξη σημαντικής ποσότητας αποθεμάτων πετρελαίου, στοιχεία τα οποία λειτούργησαν περιοριστικά στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου.

Παρόλα αυτά και αντίθετα με το 2010, ο Batchelor τονίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει ισχυρή φέτος σε όλες τις περιοχές της γης, ενώ συνολικά βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2007. Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες δομικών αλλαγών που τελούνται στην πλευρά της ζήτησης ενέργειας, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενώ η ζήτηση των χωρών του ΟΟΣΑ για πετρέλαιο θα έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 7% μέχρι το 2030, την ίδια περίοδο οι χώρες εκτός Οργανισμού θα υπερκαλύψουν αυτή τη μικρή πτώση, εκτοξεύοντας τη ζήτηση στο εντυπωσιακό συν 61%, κυρίως λόγω των αναγκών της Κίνας, της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής.

Στον αντίποδα, τα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρξει μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στο ότι, τη διετία 2008 - 2009 και λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στην αγορά πετρελαίου μειώθηκαν απότομα κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον.

Ο Batchelor εκτιμά ότι το 2011 μπορεί να είναι μια χρονιά με θετική δυναμική για την κερδοφορία των εταιρειών ενέργειας, στη διάρκεια της οποίας θα δούμε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους να αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Όπως συμβαίνει πάντοτε στις αγορές, η πιθανότητα μιας ξαφνικής αλλαγής παραμένει μεγάλη. Ειδικότερα στον κλάδο της ενέργειας, η κίνηση της αγοράς ενδέχεται να επηρεαστεί από το ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ή από την πιθανότητα κατάρρευσης της ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών. Παρόλα αυτά, η αξιολόγηση των επενδυτικών κινδύνων στην παρούσα συγκυρία δείχνει να ευνοεί όλο και περισσότερο τον κλάδο της ενέργειας. Πιστεύουμε ότι το 2011 μπορεί να αποδειχτεί η χρονιά του, καταλήγει στο άρθρο του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα