Ρόμπεϊ: Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης

Γ. Παπανδρέου: Οι επίπονες προσπάθειες αποδίδουν
Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 14:40
UPD:14/04/2011 15:44

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και προσήλωσης στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κάνοντας αναφορά και στις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις.

Απέρριψε κατηγορηματικά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν συζητείται η αναδιάρθρωση, αλλά δεν τίθεται και θέμα αναδιάρθρωσης».

Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ ο κ. Ρόμπεϊ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τελικά δεν έχουν στόχο μόνο «να βγουν σωστοί οι αριθμοί στον προϋπολογισμό, αλλά να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία εύπορη και περήφανη χώρα».

«Επιτρέψτε μου να τονίσω εδώ στην Αθήνα ότι δεν δεχόμαστε την περιφρόνηση για τις λεγόμενες περιφερειακές χώρες», πρόσθεσε. «Οι αγορές έχουν γίνει πιο ανυπόμονες, άρχισαν να αποφεύγουν το ρίσκο και ξέχασαν τους ρυθμούς της αληθινής οικονομίας», όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι Έλληνες θα αφήσουν πίσω τους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μπορεί να πάρει χρόνο, όπως η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του, αλλά θα είναι πιο δυνατοί», αναφέρει σε μήνυμά του μέσω Twitter.

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό επισήμανε ότι «κρατά μια θαρραλέα στάση» και πρόσθεσε ότι «μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους».

Σχετικά με την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ παρατήρησε πως «όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές» και υπογράμμισε πως η ΕΕ μετακινείται σε μια κατεύθυνση «στενότερης πολιτικής συνεργασίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, αναγνώρισε ότι η Ευρώπη δεν είναι στις μέρες μας ως έννοια δημοφιλής, αποδίδοντας το γεγονός αυτό εν μέρει στην τακτική πολλών κυβερνήσεων να χρεώνουν τις δυσάρεστες πολιτικές στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε τέλος πως ο τρόπος κατανομής των βαρών «είναι ευθύνη του κράτους-μέλους» και τόνισε πως «στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αν υπάρξει αποτέλεσμα, η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή και τότε, θα είναι πιο αγαπητή στους πολίτες της».

Προηγουμένως ο πρόεδρος της ΕΕ, σε κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και προσήλωσης στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, κάνοντας αναφορά και στις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις.

WWW.PRIMEMINISTER.GR
Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Χ. Βαν Ρόμπεϊ

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Χ. Βαν Ρόμπεϊ

Ο κ. Ρόμπεϊ διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Συνεχίζοντας τόνισε πως αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και επισήμανε πως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να υπάρχει προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί. Σημείωσε μάλιστα πως όλες αυτές οι προσπάθειες είναι αναπόφευκτες και θα έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί εδώ και καιρό.

Αναγνώρισε πως το πρόγραμμα που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση «επιβάλλει επαχθείς θυσίες στην κοινωνία», γι' αυτό και, όπως ανέφερε, θα πρέπει να υπάρχει ισοτιμία στην κατανομή βαρών, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Καταλήγοντας επί των θεμάτων της οικονομίας, επισήμανε πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κατηγορείται, γιατί βοηθά ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός ανέφερε για άλλη μία φορά πως οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός είναι δύσκολες και επίπονες, αλλά αποδίδουν καρπούς.

Χάρη στους κόπους και τις θυσίες των πολιτών καταφέραμε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην ιστορία της Ευρώπης, επανέλαβε και τόνισε ότι οι προωθούμενες αλλαγές εγγυώνται μια οικονομία βιώσιμη, αλλά και μια κοινωνία πιο δίκαιη που θα μπορέσει να δώσει δουλειές στη νεολαία.

Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο δυνατή, προκλήσεις που, όπως υποστήριξε, επιβεβαιώνονται από το πορτογαλικό αίτημα προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.

Χαρακτήρισε παράλληλα πολύ σημαντικές τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής του Μαρτίου. Αποφασίσαμε την ενίσχυση της σταθερότητας της ευρωζώνης υιοθετήσαμε το σύμφωνο για το ευρώ που θα συμβάλλει στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τωρινές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης, συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να ορίζουμε, όπως είπε, τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε και πάλι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσφυγικές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας στα σύνορά της λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να επιδείξει την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι πιέσεις από τη μεταναστευτική ροή επιβαρύνονται από τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος, όπως είπε, χρήζει άμεσης τροποποίησης, ενώ εστίασε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος ασύλου.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και ότι στηρίζει τις διεκδικήσεις των λαών για δημοκρατικές ελευθερίες.

Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις των χωρών να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τη χρήση βίας σε βάρος πολιτών. Η Ελλάδα με τους εταίρους της είναι πρόθυμη να πράξει τα δέοντα για την έξοδο των χωρών από την κρίση και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών στην περιοχή, διαμήνυσε.

Ειδικότερα για την κρίση στη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει προτείνει πολιτικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ιαπωνία και το ζήτημα της ασφάλειας στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Το τραγικό γεγονός της 11 Μαρτίου μας αφορά όλους, επισήμανε ο Πρωθυπουργός. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της διεξαγωγής πυρηνικών ελέγχων και κατάρτισης αυστηρών κριτηρίων για τα stress tests όσον αφορά, όχι μόνο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αλλά και αυτές που σχεδιάζονται.

Κ. Παπούλιας: Τα αδύναμα στρώματα υποφέρουν

Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι αυτό της κοινωνικής συνοχής, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρόμπεϊ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Διάλογος Κ. Παπούλια - Χ. Βαν Ρόμπεϊ

Διάλογος Κ. Παπούλια - Χ. Βαν Ρόμπεϊ

Όπως ανέφερε, «τα αδύναμα στρώματα του ελληνικού λαού υποφέρουν». «Και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, το πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής. Εσείς καταλαβαίνετε και προσπαθείτε. Αλλά, όπως λέμε στην πατρίδα μου, "ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη"», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Ρόμπεϊ.

Απαντώντας στις ευχαριστίες του Κ. Παπούλια για όσα έχει κάνει προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδος στην Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι τις μέγιστες προσπάθειες τις καταβάλλει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν η σημερινή επίσκεψη Ρόμπεϊ συνδέεται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή τη μη επίτευξη των στόχων του μνημονίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση». Πρέπει, είπε ο κ. Πεταλωτής, να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μια διαρκή φημολογία για αναδιάρθρωση, εκλογές και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στη σφαίρα της φαντασίας.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Κτίζοντας το μέλλον σε δύσκολους καιρούς».

Αντ. Σαμαράς: Επιβλαβής η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης

Και μόνο η κουβέντα για αναδιάρθρωση είναι επιβλαβής, υπογράμμισε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Υπάρχει διέξοδος και λύση αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής»

Α. Σαμαράς: Υπάρχει διέξοδος και λύση αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Σε σύντομη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης δεν έγινε καμία αναφορά περί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ, υπάρχει διέξοδος και λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής, από την πλευρά της Ελλάδας, με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα. «Η αλλαγή πολιτικής, θα πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση, δεν σημαίνει ήττα. Ήττα είναι να επιμένεις στο ίδιο λάθος», επισήμανε, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και αλληλεγγύη σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το μεταναστευτικό. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του από την τοποθέτηση του κ. Ρόμπεϊ για το ζήτημα, ενώ ζήτησε από την ΕΕ να καταλάβει ότι η Ελλάδα, ως σύνορό της, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τεράστια προβλήματα λόγω της σημερινής εκρηκτικής, όπως είπε, κατάστασης στη Β. Αφρική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα