Οριστικό κλείσιμο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2002 14:58

Την απόφαση οριστικής παύσης λειτουργίας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης.

Ο ΟΑΕ που είχε τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης από τον Μάιο του 2000 με εκκαθαριστή την Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ, περάτωσε το χρόνο εκκαθάρισής του (24 μήνες), μεταβιβάζοντας πλέον όλα τα στοιχεία του ενεργητικού του στο ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ιδρύθηκε το 1983 με στόχο την ανασυγκρότηση υπερχρεωμένων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Με τη θέσπισή του, 43 επιχειρήσεις τέθηκαν υπό τη διαχείρισή του με σύνολο υποχρεώσεων προς τις τράπεζες 171,5 δισ. δρχ.

Η πολιτική αυτή περιορίστηκε το 1990 με την ψήφιση του Ν. 1882/90, με τον οποίο έπαυσε η υπαγωγή νέων επιχειρήσεων στους κόλπους του ΟΑΕ και η έκτοτε δραστηριότητά του αφορούσε μόνο επιχειρήσεις που είχαν έως τότε υπαχθεί σε αυτόν.

Από τη διαχείριση του Οργανισμού πέρασαν κατά καιρούς ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, όπως η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η Πειραική Πατραϊκή, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεωρίου Σύρου, η ΦΙΞ, η Τρία Εψιλον, η Κεραφίνα, η ΜΕΛ, η ΠΥΡΚΑΛ, η εταιρεία Μακεδονικοί Λευκόλιθοι και μια σειρά από άλλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις προς εξυγίανση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα