Ανοδος του αργού

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 06:41

Ανοδο σε ποσοστό περίπου 1% σημείωσε την Πέμπτη το αμερικανικό αργό, καθώς το αδύναμο δολάριο εξισορρόπησε τις ανησυχίες, ότι, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση.

Οι συγκρούσεις στη Λιβύη, που δεν φαίνεται να λήγουν, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των προμηθειών από την εν λόγω χώρα-μέλους του ΟΠΕΚ, ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα 32 μηνών, και κάνοντας την αγορά να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και στο νόμισμα της χώρας.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας και αύξηση των τιμών παραγωγού τον Μάρτιο.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές του πετρελαίου μετά την είδηση ότι η εταιρεία Sunoco Inc. έκλεισε μονάδα παραγωγής 335.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στη Φιλαδέλφεια, μετά την εκδήλωση μικρής έκτασης πυρκαγιάς.

Την Τετάρτη τα στοιχεία έδειξαν στις ΗΠΑ μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε χρονικό διάστημα 12 ετών, αυξάνοντας παράλληλα τις ανησυχίες για τις προμήθειες πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών και των μετακινήσεων με αυτοκίνητο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο 1 δολ. κλείνοντας τα 108,11 δολ. το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαΐου που έληξαν, υποχώρησε 52 σεντς φθάνοντας στα 122,36 δολ. το βαρέλι.

Στις ΗΠΑ, οι αρχικές αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας αυξήθηκαν απροσδόκητα την εβδομάδα που πέρασε, πολλαπλασιάζοντας τα ερωτηματικά για την υφή της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Επίσης, αύξηση σημείωσαν τον Μάρτιο οι τιμές παραγωγού, αποτέλεσμα της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τον σεισμό στην Ιαπωνία, η οποία έγινε έντονα αισθητή στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το δολάριο κινήθηκε πτωτικά έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα