Goldman Sachs: Με κανονικούς ρυθμούς η ανάκαμψη στην Ευρώπη

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 17:45
UPD:18:40

«Κανονική» χαρακτηρίζει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία διένυσε μια περίοδο εξαιρετικά βαθιάς ύφεσης τα προηγούμενα χρόνια, η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

«Μετά από μια ασυνήθιστα βαθιά ύφεση, η ανάκαμψη που ξεκίνησε στην Ευρωζώνη στα μέσα του 2009 κυμαίνεται στα μέσα επίπεδα των προηγούμενων κύκλων μετά το 1970», αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της.

Παρότι ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τον φυσιολογικό, εξαιτίας της υστέρησης τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας κατανάλωσης, η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας είναι ελαφρώς ταχύτερη από τη φυσιολογική, παρατηρεί η GS.

Συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα έχει αναπτυχθεί με ρυθμό που πλησιάζει τη μακροχρόνια τάση και συνάδει με την εικόνα που διαμορφώνεται συνήθως μετά τις σοβαρές κρίσεις του χρηματοοικονομικού τομέα. «Η οικονομία τα πηγαίνει λίγο καλύτερα απ' ό, τι αναμενόταν ευρέως, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ φαίνεται να έχει ενισχυθεί ικανοποιητικά το πρώτο τρίμηνο του έτους», αναφέρει η τράπεζα.

Ο συνδυασμός της εξαιρετικά μεγάλης ύφεσης και της κανονικής ανάκαμψης έχει αφήσει στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας ένα μεγάλο χάσμα, το οποίο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, εκτιμάται στο 3-4%. «Το χάσμα αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία διστάζει να δώσει βαρύτητα σε αυτό και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας».

Ωστόσο, το μεγάλο χάσμα της παραγωγής, το οποίο μετριάζεται από τον βασικό πληθωρισμό και μια ενδεχόμενη δραστική μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού από τα μέσα του 2012, υποδηλώνει ότι ο ρυθμός αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να υποχωρήσει το 2012. Συγκεκριμένα, η GS εκτιμά ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης (Refi) της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 2,5% στα τέλη του 2012, σε αντιστοιχία με τη σημερινή προεξόφλησή του στην αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα