Οικονομία και ανατιμήσεις στην αγορά στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2002 07:25

Το θέμα της οικονομίας τέθηκε επί τάπητος χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων, μέσω φοροαπαλλαγών και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διολίσθηση σε παροχές, που θα «τινάξουν» - όπως είπε - στον αέρα την κυβερνητική προσπάθεια.

Με «συμφωνίες κυρίων» θα επιδιώξει το υπουργείο Ανάπτυξης να συγκρατήσει το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι κερδοσκόποι θα τιμωρηθούν.

Την ίδια ώρα, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που διέταξε προκαταρκτική εξέταση, προκάλεσαν οι καταγγελίες στη Βουλή του προέδρου του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ότι με βάση έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, το 49% των πρατηρίων διαθέτει νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης.

Πάντως, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, με ανακοίνωσή της αμφισβητεί τα στοιχεία, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, περίπου στα μισά πρατήρια της χώρας, έδειξαν μόλις το 8% έπεσε σε παραβάσεις φορολογικές ή διακινεί νοθευμένα καύσιμα.

Ο υφυπουργός Εμπορίου Χρήστος Θεοδώρου δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στα πρατήρια και να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ιδιωτικών σχολείων, που θα υπερβούν το πλαφόν του 4% στις αυξήσεις διδάκτρων.

* Με το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), συναντήθηκε ο Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά, ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Γιώργος Αλογοσκούφης, επέρριψαν στην κυβέρνηση την ευθύνη για το πρόβλημα του πληθωρισμού, ενώ σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κάνει λόγο για απαγγελία, χιλιοδιατυπωμένων προγραμματικών θέσεων του πρωθυπουργού, οι οποίες όμως συνεχώς παραπέμπονται στο μέλλον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα