Σημαντική άνοδος του δολαρίου έναντι του γιέν, αλλά και του ευρώ

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2002 07:58

Στα υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκε το δολάριο σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού γιέν, καθώς τα κέρδη που σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές, τόνωσαν τη ζήτηση για την αγορά του νομίσματος και ο Σαουδάραβας πρίγκικας, μείωσε τις ανησυχίες των Αράβων επενδυτών που αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το αμερικανικό νόμισμα ανήλθε στα 120,08 γιέν στη 1:15' ώρα Τόκυο, από 119,88 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, αφού αναρριχήθηκε στα 120,27 γιέν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 9 Αυγούστου. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε επίσης και έναντι του ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 96,77 σεντς του δολαρίου από 96,88 σεντς.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλγουαλίντ Μπιν Ταλάλ, ο 11ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, είπε ότι προσβλέπει αύξηση των περιουσιακών του στοιχείων στις ΗΠΑ, αντί μείωσης. Δημοσίευμα αυτήν την εβδομάδα στους Financial Times, ότι οι Σαουδάραβες απέσυραν περίπου 200 εκατ. δολ. από την αγορά των ΗΠΑ, σε απάντηση των διώξεων φυσικών προσώπων και οικονομικών οργανισμών, από οικογένειες των οποίων μέλη σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη, δεν ευσταθεί, συμπλήρωσε.

Ο πρίγκιπας, του οποίου η περιουσία - σύμφωνα με το περιοδικό Forbes - ανέρχεται σε 20 δισ. δολ. ΗΠΑ, είναι ο μεγαλύτερος και μοναδικός μέτοχος της Citigroup Inc., κατέχοντας περίπου το 5% των μετοχών της. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου που κατέχει στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε χθες υψηλότερα από τις 9.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 9 Ιουλίου και ο δείκτης Standard & Poor 500 κέρδισε ποσοστό 1,4%, σημειώνοντας για τρίτη συνεχή ημέρα κέρδη σε συνολικά τέσσερις ημέρες.

Με το δολάριο να οδηγεί για εννέα ημέρες, σε σύνολο 10 το τελευταίο εξάμηνο, τις αμερικανικές μετοχές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κλείσει υψηλότερα έναντι του γιέν για τέταρτη εβδομάδα σε σύνολο πέντε εβδομάδων.

«Το δολάριο θα συνεχίσει να ισυροποιείται και έναντι του ευρώ», είπε ο Mitsuru Sahara, αντιπρόεδρος του τμήματος συναλλάγματος της τράπεζας UFJ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα