ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειες

Ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 11:52
UPD:19:09

Συστάσεις προς την Ελλάδα να μην χαλαρώσει τις προσπάθειες ώστε να επιστρέψει στις αγορές για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, απηύθυνε την Παρασκευή ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

«Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή, να εγκαταλειφθεί ή να χαλαρώσει η αποφασιστικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Αναγνώρισε παράλληλα ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, βρίσκονται «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», διότι ναι μεν έχουν καταβάλλει σημαντικές χρηματοοικονομικές προσπάθειες, αλλά, όπως είπε, θα πρέπει να «αναμένουν αρκετούς μήνες έως ότου επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και αρχίσουν να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ».

Το στέλεχος του ΔΝΤ έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως οι δύο χώρες βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σχολίασε: «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί».

Το πρόγραμμα οικονομικού δανεισμού, πρόσθεσε, εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της. «Εγώ πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό μέλλει να στεφθεί από επιτυχία», επισήμανε, χαιρετίζοντας παράλληλα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως είναι τα καλύτερα νέα σ’ αυτούς τους τελευταίους μήνες».

«Όταν είχαμε διαπραγματευθεί το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς δεν είχαμε κατά νου ένα τέτοιο σενάριο αποκρατικοποίησεων», σημείωσε ο Μπόρχες, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 100% του ΑΕΠ της.

Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ ο ΥΠΟΙΚ

Επαφές με διεθνείς αξιωματούχους και στελέχη του ΔΝΤ θα έχει εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που συμμετέχει σήμερα και αύριο στην εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ενώ την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Την ίδια ημέρα θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση με τίτλο Challenges Facing Sovereign Debt Markets Lessons from the experience of Major Emerging Markets, που διοργανώνει το Institute of International Finance (IIF).

FT: Το Βερολίνο εξετάζει τρόπους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Νέα αναζωπύρωση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης προκαλεί την ίδια ώρα δημοσίευμα των Financial Times, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία ωθεί την Αθήνα να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα, που θα προβλέπουν μία εθελοντική «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση χρέους.

Στο σαββατιάτικο φύλλο της, η εφημερίδα κάνει λόγο για σχέδιο που προβλέπει την ανταλλαγή ελληνικού χρέους σε τρέχουσες τιμές, έναντι τίτλων εγγυημένων από την ευρωζώνη, τίτλων παρόμοιων με τα ομόλογα «Μπρέιντι», που εκδόθηκαν από ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980.

Ως εναλλακτική επιλογή εμφανίζεται η προσφορά βοήθειας «ανακούφισης» από το χρέος, μέσω της εξαγοράς ομολόγων από το επενδυτικό κοινό και απόσυρσής του ή επιμήκυνσης της ωρίμανσής του, σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζει το ΔΝΤ για την εξυγίανση φτωχών και υπερχρεωμένων χωρών.

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εδώ και καιρό για μία ελληνική αναδιάρθρωση», σημειώνει πηγή που επικαλούνται οι Financial Times και προσθέτει: «Δεν ωθεί την Ελλάδα σε αυτό. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν οι Έλληνες δεν τα θέλουν».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βερολίνο εξετάζει και άλλες επιλογές, «φιλικές προς την αγορά», για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα