Για παρερμηνεία των σχολίων του σε γερμανική εφημερίδα σχετικά με την πιθανή ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ο τρόπος που το ερμήνευσαν τα αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ ήταν κάπως παραπλανητικός», δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» για να αντιμετωπίσει το υπέρογκο χρέος της, εάν η έκθεση της ΕΚΤ και της Κομισιόν τον Ιούνιο δείξει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.
Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε πει μάλιστα ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, εάν αυτή πραγματοποιηθεί πριν το 2013, θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.
Τα σχόλια οδήγησαν σε πτώση του ευρώ και εκτίναξη των spread του ελληνικού, ιρλανδικού και ισπανικού χρέους.
Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης είχαν στη συνέχεια ισχυριστεί ότι ο υπουργός δεν είχε υπονοήσει ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ούτε είχε αντιταχθεί στην επίσημη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης που είναι αντίθετη στην αναδιάρθρωση, ακόμα κι αν πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο και επιθυμητό. Υποστήριξαν ότι τα «επιπρόσθετα μέτρα» μπορεί να αφορούν επιπλέον εξοικονόμηση πόρων ή την πώληση κρατικής περιουσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγερ δήλωσε σήμερα ότι μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα «δεν θα ήταν καταστροφική», προκαλώντας νέα αναστάτωση στις αγορές. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1957211
Ο ίδιος φέρεται να είπε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση θα στήριζε μια εθελοντική προσπάθεια για βελτίωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Γιούνκερ: Αστήρικτη η φημολογία περί αναδιάρθρωσης
Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διέψευσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Κάθε τέτοια φημολογία είναι παντελώς αστήρικτη, δεν αποτελεί καν επιλογή, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ κατά τη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Παράλληλα, και ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, τουλάχιστον στο προσεχές χρονικό διάστημα, και ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Oι αγορές είναι πεπεισμένες ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τα χρέη της», ανέφερε ο Klaus Regling σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι οι αγορές κάνουν και λάθη και ότι είναι ευμετάβλητες», συμπλήρωσε.
Δεν απέκλεισε όμως μακροπρόθεσμα πιθανότητα αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Το αν θα γίνει αναδιάρθρωση, είπε, θα εξαρτηθεί από το αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και από τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία.
Απέκλεισε, ωστόσο, οποιαδήποτε συμμετοχή του EFSF σε αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται από τους κανόνες του.