Alpha Bank: Μετά τον Ιούλιο η νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 12:38

Ξεκινώντας από την ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα αναφέρει ότι το επιτοκιακό του πλεονέκτημα τροφοδοτεί την ενίσχυση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε υψηλά 15 μηνών.

Δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ νωρίτερα από τον Ιούλιο, ενώ μεσοπρόθεσμα δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ενίσχυση του δολαρίου, έναντι του ευρώ, σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυση για τα επιτόκια και τις σημαντικότερες διεθνείς ισοτιμίες το τμήμα Ανάλυσης Διεθνών Αγορών της Alpha Bank.

Ξεκινώντας από την ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα αναφέρει ότι το επιτοκιακό του πλεονέκτημα τροφοδοτεί την ενίσχυση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε υψηλά 15 μηνών. Η διεύρυνση της διαφοράς των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιτοκίων ευρώ - δολαρίου ΗΠΑ ευνοεί την ισοτιμία ευρώ/δολάριο με αποτέλεσμα να καταγράψει διαδοχικά υψηλά 15 μηνών (1,4520 στις 13 Απριλίου). Η σημαντική μεταστροφή της νομισματικής στάσης και της σηματοδοτούμενης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τροφοδότησαν την ανοδική τάση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η ΕΚΤ αποτελεί τη μοναδική από τις κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες που σηματοδότησε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική και προέβη σε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς. Αντιθέτως, η Fed δεν έχει ακόμη σηματοδοτήσει αλλαγή της νομισματικής της στάσης στο άμεσο μέλλον και συνεχίζει την επεκτατική νομισματική πολιτική.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι έχουν αυξηθεί οι εκδηλώσεις σκεπτικισμού και αντίδρασης μελών της Fed αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική. Τα ανωτέρω αντικατοπτρίζονται στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επιτόκια του ευρώ ενισχύοντας την ελκυστικότητά του.

Το Euribor 3 μηνών διαμορφώθηκε στις 13 Απριλίου σε υψηλό (1,327%) από τις αρχές Μαΐου του 2009. Επίσης, η διαφορά αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε στις 13 Απριλίου σε χαμηλό (0,0252%) από τις 25 Νοεμβρίου του 2009.

Οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική και την πορεία των επιτοκίων των ΕΚΤ και Fed εκτιμά η Alpha ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η χρονική στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων της.

Επιπρόσθετα, θετικά επηρεάζουν το ευρώ, έναντι του δολαρίου, η διάθεση για ανάληψη κινδύνου και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Την ισοτιμία ευρώ/δολάριο ευνόησαν επίσης, οι πιέσεις που δέχτηκε το αμερικανικό νόμισμα υπό τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για τα θέματα προϋπολογισμού στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, περιορισμένη επίπτωση είχε στο ευρώ η απόφαση της Πορτογαλίας να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αξίζει να επισημανθεί ακόμη, ότι οι εξελίξεις στην Ιαπωνία και τη Λιβύη δεν φαίνεται να είχαν σημαντική επίπτωση στην ισοτιμία ευρώ/δολάριο.

Σύμφωνα με την επιτροπή προθεσμιακών συναλλαγών επί εμπορευμάτων (CFTC) την εβδομάδα έως 5 Απριλίου κατεγράφησαν οι υψηλότερες καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις long στην ισοτιμία ευρώ/δολάριο ΗΠΑ (59.857 συμβόλαια) από το υψηλό (62.294 συμβόλαια) από τα τέλη του 2007 που καταγράφηκε την εβδομάδα έως 8 Μαρτίου.

Πιθανή αναζωπύρωση της ανησυχίας για τις επιπτώσεις των προβλημάτων δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη και περιορισμός της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου ενδέχεται να περιορίσουν την άνοδο του ευρώ. Επίσης, ενδεχόμενες φραστικές παρεμβάσεις αξιωματούχων στην αγορά συναλλάγματος πιθανόν να λειτουργήσουν περιοριστικά στην ανοδική τάση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η Alpha διατηρεί την άποψη ότι η ισχυρότερη αναπτυξιακή προοπτική των ΗΠΑ, έναντι των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και το γεγονός ότι η αγορά θα αρχίσει να στρέφει το ενδιαφέρον της στη χρονική στιγμή αύξησης των επιτοκίων της Fed, με την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Ιούνιο, θα ευνοήσουν το αμερικανικό νόμισμα μεσοπρόθεσμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα