Υποχώρησε το αργό

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 06:42

Σημαντική πτώση σημείωσε χθες το πετρέλαιο με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής προοπτικής των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης S&P και τη δήλωση των υπουργών του ΟΠΕΚ, ότι, οι τιμές του αργού ενδέχεται να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στις χώρες κατανάλωσης του καυσίμου.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά τη συνεδρίαση τους στο Κουβέϊτ, όπου ο Νομπούο Τανάκα, επικεφαλής της International Energy Agency, είπε ότι ήδη η ΙΕΑ έχει διακρίνει κάποια σημάδια μείωσης της ζήτησης.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι είπε, ότι, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει «ανόμοια», τη στιγμή που ο συνάδελφός του από το Κουβέϊτ προσέθεσε, ότι, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου απειλούν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών στον κόσμο.

Το πετρέλαιο δέχθηκε νωρίτερα πίεση μετά την επιβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή, ότι, μείωσε την παραγωγή της περισσότερο από 800.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, εξ αιτίας της χαμηλής ζήτησης για το αργό της.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε 1,84 δολ. για να κλείσει στα 121,61 δολ. το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει μέσα στη συνεδρίαση έως τα 121 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό για τα συμβόλαια του Μαΐου υποχώρησε 2,54 δολ. κλείνοντας στα 107,12 δολ., μετά την υποχώρησή του έως τα 106,54 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια Μαΐου του αμερικανικού αργού λήγουν την Τρίτη.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν χθες πλέον του 1% εν μέσω των ανησυχιών για την κρίση χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι μετοχές δέχθηκαν επίσης πίεση από μία ακόμη αύξηση των αποθεματικών των τραπεζών στην Κίνα μέσα στο Σαββατοκύριακο, την τελευταία κίνηση της χώρας για να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση.

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, αποτέλεσμα της προειδοποίησης του S&P και των ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση. Εξαίρεση, αποτέλεσε ο χρυσός για εξασφάλιση της αξίας, ο οποίος βρίσκεται μία ανάσα από τα 1.500 δολ. η ουγγιά.

Ο S&P είπε ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα σε δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα