Απώλειες κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου μετά την άνοδο του αμερικανικού αργού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008, καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη τους από τις πωλήσεις τους σε ασήμι το οποίο αναρριχήθηκε κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Το ασήμι (τιμή σποτ) υποχώρησε στη συνέχεια από τα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης αφού δεν κατάφερε να υπερβεί τα επίπεδα του 1980.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής σημείωσαν άνοδο καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό ώθησαν χαμηλότερα το δολάριο τη στιγμή που οι αγορές έστρεψαν το βλέμμα τους στην κρίση στη Λιβύη, τη Νιγηρία και τη Μέση Ανατολή.
Τη Δευτέρα ο Dollar Index πέρασε σε θετικό έδαφος μετά την υποχώρηση που σημείωσε το ασήμι.
Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και στο μέλος του ΟΠΕΚ, τη Νιγηρία, επηρέασαν το πετρέλαιο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειές του.
Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε 69 σεντς φθάνοντας στα 123,30 δολ. το βαρέλι στις 12:17 μ.μ., μετά την άνοδό του στα 124,75 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό για τα συμβόλαια του Ιουνίου υποχώρησε 45 σεντς φθάνοντας στα 111,84 δολ. το βαρέλι υποχωρώντας από τα 113,48 δολ. στα οποία αναρριχήθηκε νωρίτερα, τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η Fed προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν για ενδείξεις αναφορικά με την προοπτική της νομισματικής πολιτικής καθώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος του τον Ιούνιο.
Οι ανησυχίες για τις προμήθειες πετρελαίου από τη γεωπολιτική κρίση ώθησαν υψηλότερα τις τιμές του καυσίμου και των πολύτιμων μετάλλων, όπως και οι προσδοκίες ότι το δολάριο θα παραμείνει υπό πίεση καθώς οι άλλες τράπεζες κινήθηκαν πιο επιθετικά από τη Fed για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ισοπέδωσαν κτίριο στο στρατόπεδο του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ οι πιστές στον Λίβυο ηγέτη δυνάμεις βομβάρδισαν θέση των ανταρτών στη Μισράτα.
Στη Συρία, τη μικρή χώρα παραγωγής πετρελαίου, εκτός ΟΠΕΚ, στρατιώτες και τανκς εισέβαλαν στη Ντεράα, σύμφωνα με τους κατοίκους και κινήθηκαν κατά των δυνάμεων αντίστασης που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Στη Υεμένη, γειτονική χώρα της μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου, της Σαουδικής Αραβίας, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά χιλιάδων διαδηλωτών ενάντια στο σχέδιο του προέδρου Αλι Αμπντουλάχ Σαλέχ.
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια πριν από τις εκλογές στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής. Συχνά η παραγωγή της Νιγηρίας απειλείται από ενόπλους και η κρίση στη χώρα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των εκλογών.
Ο ΟΠΕΚ έχει πει, ότι, τα μέλη του με επιπλέον παραγωγή είναι έτοιμα να τροφοδοτήσουν την αγορά πάνω από τα συμφωνημένα όρια, εάν αυτό χρειαστεί. Παρά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, και τις άλλες δυνητικές απειλές προμηθειών πετρελαίου, εκπρόσωποι του Κόλπου είπαν στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να αλλάξει τους στόχους παραγωγής του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του τον Ιούνιο.
ΠΗΓΗ: Reuters