«Αλμα» του spread πάνω από τις 1.200 μ.β.

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 11:12
UPD:14:58

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τις 1.200 μονάδες βάσης, εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, λίγο προτού ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds σκαρφάλωσε μέχρι τις 1.205 μονάδες βάσης.

Ανοδικά κινείται και το κόστος ασφάλισης των πενταετών τίτλων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS). Νωρίτερα, διευρυνόταν κατά 37 μονάδες βάσης στις 1.340 μονάδες βάσης.

Ε. Λικάνεν: Δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε μια αναδιάρθρωση

Μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε» για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λικάνεν.

«Μια υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να παράξει ένα δημοσιονομικό (πρωτογενές) πλεόνασμα. Μία αναδιάρθρωση δεν θα αλλάξει τίποτε», τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη επαναβεβαίωση των δυνάμεων της ανάπτυξης. Και εδώ μια αναδιάρθρωση δεν εξυπηρετεί κάτι», πρόσθεσε.

Bloomberg: «Το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων έχει καθυστερήσει»

Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της έως το τέλος του Μαΐου, υποστηρίζει ο αρθογράφος του πρακτορείου Bloomberg Μάθιου Λυν, εκτιμώντας ότι το «κούρεμα» για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων «έχει ήδη καθυστερήσει».

Όπως τονίζει ο Λυν στο άρθρο του, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει μία μείωση της αξίας του χρέους της κατά 50% και να επιβάλει την αναστολή πληρωμής τόκων για μία τριετία στο χρέος που θα απομείνει μετά την αναδιάρθρωση.

Επίσης, θα μπορούσαν να προσφερθούν στους κατόχους των ομολόγων περαιτέρω πληρωμές σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη, ώστε να παίρνουν περισσότερα από τα χρήματά τους καθώς η ελληνική οικονομία θα ανακάμπτει.

Ο Λυν προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, επειδή η κατάσταση του ελληνικού χρέους επιδεινώνεται, και εκτιμά ότι θα είναι καλύτερο να επιβληθεί τώρα μία ζημιά 40% έως 50% στους κατόχους των ομολόγων από μία ζημιά 70% έως 80% το 2013.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg παραπέμπει στην πρόσφατη παρουσίαση μίας μελέτης 202 περιπτώσεων αναδιάρθρωσης χρέους σε 68 χώρες από το 1970, η οποία διαπίστωσε ότι «οι αναδιαρθρώσεις που συνεπάγονται μεγαλύτερο "κούρεμα" (μικρότερη επανάκτηση κεφαλαίου) συνδέονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) στη συνέχεια και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού από τις αγορές κεφαλαίων».

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε τη θέση του κατά την αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, όταν ρωτήθηκε σχετικά από φινλανδική εφημερίδα: «Υπάρχει ένα σημαντικό πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο υιοθετήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές της πολιτικές. Αυτό το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το ΔΝΤ, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα