Bloomberg: Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έχει καθυστερήσει

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 11:49

Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της έως το τέλος του Μαΐου, υποστηρίζει ο αρθογράφος του πρακτορείου Bloomberg Μάθιου Λυν, εκτιμώντας ότι το «κούρεμα» για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων «έχει ήδη καθυστερήσει».

Όπως τονίζει ο Λυν στο άρθρο του, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει μία μείωση της αξίας του χρέους της κατά 50% και να επιβάλει την αναστολή πληρωμής τόκων για μία τριετία στο χρέος που θα απομείνει μετά την αναδιάρθρωση.

Επίσης, θα μπορούσαν να προσφερθούν στους κατόχους των ομολόγων περαιτέρω πληρωμές σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη, ώστε να παίρνουν περισσότερα από τα χρήματά τους καθώς η ελληνική οικονομία θα ανακάμπτει.

Ο Λυν προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, επειδή η κατάσταση του ελληνικού χρέους επιδεινώνεται, και εκτιμά ότι θα είναι καλύτερο να επιβληθεί τώρα μία ζημιά 40% έως 50% στους κατόχους των ομολόγων από μία ζημιά 70% έως 80% το 2013.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg παραπέμπει στην πρόσφατη παρουσίαση μίας μελέτης 202 περιπτώσεων αναδιάρθρωσης χρέους σε 68 χώρες από το 1970, η οποία διαπίστωσε ότι «οι αναδιαρθρώσεις που συνεπάγονται μεγαλύτερο "κούρεμα" (μικρότερη επανάκτηση κεφαλαίου) συνδέονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) στη συνέχεια και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού από τις αγορές κεφαλαίων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα