Στο 10,5% αναθεώρησε η Eurostat το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 έναντι αρχικής εκτίμησης για 9,6%. Το 2009 το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 15,4% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε πέρυσι στο 142,8% του ΑΕΠ από 127,1% το 2009.
Το ύψος του περυσινού ελλείμματος αποκλίνει σχεδόν μία εκατοστιαία μονάδα από το 9,4% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού και επιφέρει πρόσθετα βάρη για τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος επίσης από το πρώτο τρίμηνο έχει εμφανίσει υστέρηση εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Οι δύο αυτοί παράγοντες υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει το ύψος των έκτακτων μέτρων για φέτος από το επίπεδο του 1,74 δισ. ευρώ που είχε προσδιορίσει η τρόικα τον περασμένο Φεβρουάριο, σε 3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε απόλυτους αριθμούς το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 24,1 δισ. ευρώ το 2010 από 36,3 δισ. ευρώ το 2009, ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε από 235 δισ. ευρώ το 2009 σε 230,1 δισ. ευρώ το 2010. Τα έσοδα αυξήθηκαν από 37,3 δισ. ευρώ το 2009 σε 39,1 δισ. ευρώ το 2010, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν από 52,9 δισ. ευρώ σε 49,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 298,7 δισ. ευρώ το 2009 σε 328, 5 δισ. ευρώ το 2010.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (32,4% του ΑΕΠ) και το υψηλότερο δημόσιο χρέος στους «27».
Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δεν θέτει κανένα θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Ορισμένες επιφυλάξεις διατυπώνονται μόνο για τα στοιχεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρουμανίας.
Σε γενικές γραμμές, το 2010 σε σχέση με το 2009 διαπιστώθηκε κατά μέσο όρο μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τόσο στην ευρωζώνη (από 6,3% σε 6% του ΑΕΠ) όσο και στην ΕΕ (από 6,8% σε 6,4% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά μέσο όρο στη ευρωζώνη (από 79,3% σε 85,1% του ΑΕΠ) και στην ΕΕ (από 74,4% σε 80% του ΑΕΠ).
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
«Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2010.
Τα δημοσιονομικά στοιχεία του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης παρακολουθούνται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στη συνέχεια η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, υπολογίζει το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης ακολουθώντας τη διαδικασία ΕΣΛ 95 (ESA 95) και διαβιβάζει στη Eurostat τη σχετική κοινοποίηση για τελικό έλεγχο και ανακοίνωση. Σε ετήσια βάση διαβιβάζονται δύο κοινοποιήσεις στη Eurostat (προσωρινά και οριστικά στοιχεία).
Τονίζεται ότι μέσα από μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που υλοποίησε η Κυβέρνηση, με προεξέχουσα εκείνη της ανεξαρτητοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η Εurostat δεν αμφισβητεί πλέον τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος. Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία χαρακτηρίζονται πλέον από απόλυτη διαφάνεια και αξιοπιστία.
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση για το 2010, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχει διαβιβάσει στη Eurostat την 1η ετήσια κοινοποίηση (προσωρινά στοιχεία), όπου αναφέρει ότι το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 διαμορφώνεται στο 10,5% του ΑΕΠ.
Με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα το 2010 είχε το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε. μετά την Ιρλανδία (-32,4%) και κοντά στην Μεγάλη Βρετανία (-10,4%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (-9,2%) και την Πορτογαλία (-9,1%). Είχε δε την μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. το 2010 - κατά 5 μονάδες. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης σε ένα έτος.
Ως προς το δημόσιο χρέος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2010, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. (142,8% του ΑΕΠ) με δεύτερη την Ιταλία (119% του ΑΕΠ) ακολουθούμενη από το Βέλγιο (96,8% του ΑΕΠ) και την Ιρλανδία (96,2%).
Η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται κύρια στους παρακάτω λόγους:
α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε 231.888 εκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η σχετική εκτίμηση είναι 230.173 εκ. ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1%.
β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την οικονομική δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.
γ) Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους.
δ) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι, όπως στην περίπτωση των φορολογικών εσόδων, το αποτέλεσμα των ΟΚΑ του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εισφορών κατά το πρώτο δίμηνο του 2011.
ε) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).
Από την άλλη πλευρά, βελτίωση παρατηρείται στο ισοζύγιο των επαναταξινομημένων ΔΕΚΟ (0,35% του ΑΕΠ), καθώς και στην προσαρμογή σε εθνικολογιστική βάση των δεδουλευμένων τόκων (0,3% του ΑΕΠ).
Συνεπώς, είναι προφανές ότι η παραπάνω απόκλιση έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθύτερης, από το αναμενόμενο, ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τις πραγματικές δυσκολίες για τη μείωση του ελλείμματος σε περιοχές του Προϋπολογισμού ή της Δημόσιας Διοίκησης όπου χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες, όπως π.χ. αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δαπάνες σε νοσοκομεία, ΟΚΑ, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή τους έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου 2011.»
Από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν δήλωσε ότι η προς τα άνω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος προκύπτει από την αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat). Ανάλογες αναθεωρήσεις υπήρξαν και σε πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, σημείωσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο» και ότι η Eurostat, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επιβεβαίωσε το Νοέμβριο, όπως και σήμερα, τα στοιχεία που δίνει η ελληνική στατιστική αρχή.
Ερωτηθείς ποιες μπορεί να είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας για το 2011, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη και σε σχέση και παρέπεμψε στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Μάιο.
Σε γενικές γραμμές, ο Α. Αλταφάζ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει, το «φιλόδοξο» και «ισορροπημένο» όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα που παρουσίασε στις 15 Απριλίου.
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και σημείωσε ότι αν δεν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα που αυτό προβλέπει, το κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τώρα υφίσταται.
Ειδικότερα, υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα, της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για το 2011 και της τάξεως των 26 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015, για τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια, ο Α. Αλταφάζ σημείωσε τις θετικές επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν, σε κοινωνικό επίπεδο, όπως π.χ. η μείωση των τιμών των φαρμάκων, αλλά και αυτές που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα, μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν κάποια ανάσχεση της ύφεσης στην Ελλάδα.
Γνωστοποίησε επίσης ότι ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται να επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες την Αθήνα, από κοινού με άλλους κοινοτικούς ιθύνοντες.
ΝΔ: Η ύφεση σκοτώνει τα κρατικά έσοδα
Η ύφεση σκοτώνει τα κρατικά έσοδα, σχολίασε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, κάνοντας λόγο για ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης.
«Η ανακοίνωση του αυξημένου ελλείμματος αποδεικνύει αυτό που υποστηρίξαμε εξαρχής: Η ύφεση για τον επιχειρηματία και οι εισπράξεις για το Κράτος δεν πάνε μαζί. Αντίθετα η ύφεση σκοτώνει τα κρατικά έσοδα! Η Κυβέρνηση ομολογεί πλέον την αποτυχία της. Παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, το Μνημόνιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε λουκέτα την αγορά», παρατήρησε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας πως προαπαιτούμενο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή.
Ανάλογου ύφους ήταν και η δήλωση του έτερου αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι «η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της τόσο για το χρέος όσο και το έλλειμμα».
Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αποκλίσεις έναντι των στόχων θα οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων για εφέτος, «συμπληρωματικών μέτρων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η νέα τρύπα στο έλλειμμα».
«Μέτρα», συνέχισε, «τα οποία, εάν προστεθούν στα 14,3 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού και στα 3 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό περίπου στα 20 δισ. ευρώ για το 2011 (από 9,1 δισ. ευρώ στο «Μνημόνιο»)».
Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως είναι προφανές ότι «η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης είναι αδιέξοδη. «Η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη, το έλλειμμα δεν μειώνεται με βιώσιμο τρόπο, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα» και πως απαιτείται αλλαγή πολιτικής.
Για μικροπολιτική και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας κατηγόρησε από την πλευρά του τη Νέα Δημοκρατία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Σαμαράς επιμένει να αντιπολιτεύεται με στείρα κριτική και με συστηματική αμφισβήτηση των επιτευγμάτων και των θυσιών του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, χαρακτηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία «παράταξη των ελλειμμάτων και της απογραφής», για την οποία, όπως σημείωσε, «ακόμη εικονικά ερίζει εσωτερικά».
«Η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της Νέας Δημοκρατίας για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε Προϋπολογισμό προβλέποντας έλλειμμα 2%, ενώ τελικά αποδείχτηκε ότι έφτασε στο ύψος του 15,4%.
Ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σημείωσε: «Η κυβέρνηση του “πέφτουμε έξω σε όλα” δεν τολμά να ομολογήσει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μια. Λουκέτα, ανεργία, πληθωρισμός, ύφεση και εθνική κατάθλιψη. Δεν μιλά για την ουσία. Και η ουσία είναι μια. Ο λογαριασμός έφθασε πλέον τα 20 δισ. και δεν βγαίνει. Και καλείται πάλι ο ελληνικός λαός να τον πληρώσει με νέα πρόσθετα μέτρα. Τέλος, οι πολίτες θα περίμεναν και λίγη ντροπή από αυτούς που έφθασαν να θεωρούν μεγάλη “επιτυχία τους” το κόψιμο μισθών και συντάξεων».
ΚΚΕ: Ο πόλεμος στα λαϊκά δικαιώματα θα κλιμακώνεται
Από την πλευρά του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η εξέλιξη του ελλείμματος του 2010 έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις προβλέψεις του ότι τα κλιμακούμενα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου δεν τα λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση και το έλλειμμα, αλλά για να τσακίσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα».
«Οι διάφορες δικαιολογίες της κυβέρνησης και οι ισχυρισμοί κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το μνημόνιο απέτυχε ή δεν εφαρμόζεται καλά είναι εντελώς ανυπόστατοι και εκ του πονηρού. Κρύβουν τις αιτίες της κρίσης και του ελλείμματος», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμά ότι «ο πόλεμος στα λαϊκά δικαιώματα θα κλιμακώνεται, τα αδιέξοδα της οικονομίας θα μεγαλώνουν, όσο δεν θίγονται καίρια τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όσο ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να υπηρετεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους, όσο η χώρα είναι ενταγμένη στην ΕΕ».
ΛΑΟΣ: Πολιτική που οδηγεί στον όλεθρο
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες ευθύνες της για την υλοποίηση μέτρων, χωρίς προηγούμενη διύλιση και επώαση, απηύθυνε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.
«Η κυβερνητική οικονομική πολιτική της τρόϊκας οδηγεί στον όλεθρο. Οικονομία χωρίς κίνηση αγοράς, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς διαθέσιμα κεφάλαια είναι καταδικασμένη σε θάνατο», προειδοποίησε με σχετική του δήλωση.
ΣΥΝ: Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική
«Η ανακοίνωση του ελλείμματος για το 2010 δείχνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», παρατηρεί ο ΣΥΝ και υποστηρίζει πως αυτή «βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο».
«Στόχος της», υποστηρίζει ο Συνασπισμός, «δεν είναι η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά η βίαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου, με κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και διάλυση του κοινωνικού κράτους».
Σε σχετική ανακοίνωση εκτιμάται ακόμη ότι «τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση και θα αποτελέσουν εκ νέου το άλλοθι για μια ακόμα πιο βάρβαρη περιοριστική πολιτική, εγκλωβίζοντας έτσι την οικονομία και την κοινωνία σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφής».
Δημοκρατική Αριστερά: Ελλειμμα και χρέος παραμένουν δυσθεώρατα
«Ακριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης ελλείμματος και χρέους -αποτέλεσμα των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- τα δυο αυτά μεγέθη παραμένουν δυσθεώρητα», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).
Επιπλέον τάσσεται κατά «των κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012-2015» και επιμένει σταθερά ότι «πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, που θα στοχεύουν στην αντιστροφή της ύφεσης, στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και που θα εγγυώνται ότι ο έλεγχος του ελλείμματος δεν θα αντιστρατεύεται το δικαίωμα στην εργασία, αλλά αντιθέτως θα τη στηρίζει».
Δημοκρατική Συμμαχία: Καταστροφικές οι συνέπειες της κυβερνητικής ανικανότητας
«Οδυνηρή επιβεβαίωση» για το πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό «οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης», αλλά και «το πολιτικό παιχνίδι του λαϊκισμού της αντιπολίτευσης», χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γ. Οικονόμου τις ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα.
Σημειώνει παράλληλα ότι τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται, όπως επισημαίνει, «εξαιτίας της κυβερνητικής αποτυχίας» σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φέρουν και νέους φόρους ή και νέες οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων.