Στα ύψη το spread του 10ετούς ομολόγου

Ξεπέρασε τις 1.300 μ.β.
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 13:01
UPD:16:34

Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταρρίπτει το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς σήμερα «απογειώθηκε» πάνω από τις 1.300 μονάδες βάσης.

Στις 13:02 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds διευρυνόταν στις 1.324,7 μονάδες βάσης.

Νωρίτερα, η απόδοση του διετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 30 μονάδων βάσης στο 25,17% και του πενταετούς αύξηση κατά 53 μονάδες βάσης στο 22,47%. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξανόταν κατά 29 μονάδες βάσης στο 15,86%.

«Οι αποδόσεις ομολόγων μικρής διάρκειας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση», σχολίασε trader. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζες, έτσι δεν υπάρχει κάτι που να σταματήσει αυτή την κίνηση.»

Στην εκτίναξη των spread έχει οδηγήσει η συνεχής φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία τροφοδοτήθηκε χθες τόσο από τις δηλώσεις του συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ όσο και από το υψηλότερο του αναμενόμενου έλλειμμα για το 2010.

Pimco: Κίνδυνος «χαμένης δεκαετίας» για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου του κόσμου, Μοχάμεντ Ελ Έριαν, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, καθώς βρίσκεται μακριά από τον στόχο της για δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Σε σημερινό άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδώσει κανένα από τα σχέδια αντιμετώπισης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης» και κάνει λόγο για κίνδυνο χαμένης δεκαετίας για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια «κατά προτίμηση, εθελοντική και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» για να απαλλαγεί από τη δανειακή επιβάρυνση, υποστηρίζει ο Μοχάμεντ Ελ Έριαν.

Το κορυφαίο στέλεχος της PIMCO επισημαίνει ότι η διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και πρέπει να ληφθούν έκτατα διαρθρωτικά μέτρα.

«Αυτό σημαίνει εγκατάλειψη των προσπαθειών διάσωσης εάν δεν αποδώσουν -και δεν θα αποδώσουν», προειδοποιεί ο Ελ Έριαν, ο οποίος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα έχουν περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κινδύνου στις υπόλοιπες χώρες.

Σήμερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και οποιαδήποτε πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν λάθος.

«Μια αναδιάρθρωση θα ήταν λάθος. Δεν θα ήταν επιθυμητή για την ελληνική οικονομία, για την οικονομία της ευρωζώνης, δεν θα ήταν απαραίτητη και είναι απλά μια πολύ κακή ιδέα», τόνισε ο Ορφανίδης σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία.

Σε σχόλιο του πρακτορείου Reuters αναφέρεται η προειδοποίηση από έναν άλλο αξιωματούχο της ΕΚΤ, τον κ. Γκονζάλες - Παράμο, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η προειδοποίηση αυτή αγνοείται από τους πολιτικούς, παρατηρεί το πρακτορείο. Όπως σημειώνει, η πεποίθηση σε πολιτικούς κύκλους της ΕΕ είναι ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία αναδιάρθρωση χρέους, εφόσον η ΕΚΤ προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Der Spiegel: Η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της

Η ανακοίνωση της Eurostat για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 προκάλεσε νέο γύρο δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και τη δυσπιστία που γεννούν στις αγορές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, σημειώνοντας παράλληλα ότι το «βουνό» του χρέους είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν.

Υποστηρίζει παράλληλα ότι ένα τέτοιο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης ή με αναδιάρθρωση. Το δημοσίευμα καταλήγει ωστόσο στην εκτίμηση ότι με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μοντέλο ανάπτυξης που θα σηματοδοτήσει τη στροφή, απομένει μόνο η δυνατότητα της αναδιάρθρωσης.

Σημειώνει ακόμη ότι για το ενδεχόμενο αυτό προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ επισείοντας τον κίνδυνο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν η ελληνική δημοσιονομική ‘τρύπα’. Τα στοιχεία που υπέβαλε η Αθήνα διορθώνονται εκ νέου», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

Επικαλείται επίσης δηλώσεις του οικονομολόγου και μέλους του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Οι αγορές ομολόγων αντιδρούν με φρίκη», προσθέτει.

«Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα;» διερωτάται η Frankfurter Neue Presse, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα μας «δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της». Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, «η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, αυξάνει τις αμφιβολίες».

«Και αυτά», όπως υποστηρίζει, «μολονότι η Αθήνα έκανε μεγαλύτερες περικοπές από ό,τι αναμενόταν, περιορίζοντας πέρυσι τις δημόσιες δαπάνες από το 52,9% στο 49,5% του ΑΕΠ». Τα παραπάνω, παρατηρεί η εφημερίδα, συνιστούν απόδειξη «του φαύλου κύκλου, στον οποίο έριξε την ελληνική οικονομία η συνταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ», ενώ την ίδια ώρα, όπως σημειώνει «οι ακραίες προσπάθειες περικοπών πνίγουν τη χώρα».

Γ. Πεταλωτής: Δεν τίθεται θέμα «επανεκκίνησης»

Σχολιάζοντας από την πλευρά του το ύψος του ελλείμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως χωρίς να έχει πρόθεση να δικαιολογήσει την κατάσταση, έγινε μία εξαιρετικά μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα δρόμο με μεγάλα προβλήματα και δίνει καθημερινό αγώνα για την επίλυσή τους.

Εκτίμησε παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα «επανεκκίνησης», καθώς όπως είπε, υπάρχει δρομολογημένη πορεία, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα και τόλμη χωρίς παρεκκλίσεις.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Πεταλωτής διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει μείωση μισθών, συντάξεων και γενικότερα αποδοχών, ωστόσο όπως είπε, στις ΔΕΚΟ, «πρέπει να μπει τάξη, η οποία έπρεπε να έχει μπει εδώ και χρόνια». Επιπρόσθετα, όπως υποστήριξε, υπάρχουν πολλά περιθώρια σε όλα τα υπουργεία για ακόμη μεγαλύτερη περιστολή δαπανών.

Γ. Ραγκούσης: Η σιωπή για την αναδιάρθρωση είναι χρυσός

Η σιωπή για την αναδιάρθρωση είναι χρυσός για τη χώρα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας πολύ αρνητική κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης.

«Εμείς», ανέφερε σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Mega, «πρέπει να μιλάμε για το χρέος της χώρας. Είναι η εθνική μας αρρώστια. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός δεν δουλεύει καθημερινά για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Το ότι ο Παπανδρέου πέτυχε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. του μηχανισμού στήριξης, είναι μια από τις προσπάθειες στο πλαίσιο του εθνικού προβλήματος».

KKE: Δεν υπάρχει άλλη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση

«Στις κόντρες ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου και στους υπηρέτες τους για την αναδιάρθρωση, ο λαός πρέπει να αντιπαραθέσει τη λαϊκή συμμαχία κατά της πλουτοκρατίας και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου», σχολιάζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει πως «δεν υπάρχει άλλη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Διαφορετικά οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη νύφη και με αναδιάρθρωση και χωρίς αυτή».

ΣΥΝ: Παταγώδης αποτυχία του Μνημονίου

Για παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου ως προς τους διακηρυγμένους στόχους του να ελέγξει το έλλειμμα και το χρέος, να καταστήσει εκ νέου το ελληνικό δημόσιο «φερέγγυο» στις χρηματαγορές, κάνει λόγο ο ΣΥΝ με αφορμή την άνοδο των spreads και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Γιάννης Μηλιός, ταυτόχρονα «η άνοδος του spread εκφράζει την απαίτηση των χρηματαγορών να ενταθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές με πρόσθετα μέτρα υφαρπαγής του εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου και να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεσο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα ιδιωτικά συμφέροντα.

«Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και τα σενάρια των κυρίαρχων κύκλων», επισήμανε, «τονίζουμε ότι τώρα είναι η ώρα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλες τις εκδοχές τους και για μια διαφορετική πορεία που να περιλαμβάνει:

* Στοχευμένη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προς όφελος των εργαζομένων με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής και τη μείωση της δαπάνης εξυπηρέτησης σε βιώσιμα επίπεδα.

* Δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ώστε να διαμορφωθούν πολιτικές χρηματοδότησης στην υπηρεσία της κοινωνίας, των εργαζομένων, της ανάπτυξης.

* Εξασφάλιση χαμηλότοκου δανεισμού απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να γίνει δυνατή η χειραφέτηση από τον έλεγχο των αγορών.

* Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας με παράλληλη ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τη διαφάνεια και την κοινωνική αποτελεσματικότητα.

* Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, με παράλληλη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, φορολόγηση του κεφαλαίου και του συσσωρευμένου πλούτου, καθώς και των χρηματιστηριακών συναλλαγών».

Δημοκρατική Συμμαχία: Βολές κατά κυβέρνησης-ΝΔ

Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία», Γιάννης Οικονόμου.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι «οι υπουργοί ασχολούνται με το ποιος θα βάλει τρικλοποδιά στον άλλο» και «ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν όλα γύρω του να λειτουργούν ρολόι».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «ο δείκτης των spread δείχνει 1320 μονάδες και σπάει κάθε φράγμα, η οικονομία είναι εκτός ελέγχου και ο κατήφορος δείχνει να μην έχει τέλος».

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η εμμονή του κ. Σαμαρά να φέρει το κόμμα στα μέτρα του, εκτός από τη γραμμή της άρνησης, υπαγορεύει και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

«Όλα αυτά θα είχαν πλάκα, αν συνέβαιναν αλλού. Όταν συμβαίνουν όμως στην Ελλάδα σήμερα, είναι απογοητευτικά και επικίνδυνα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Γ. Στουρνάρας: Καταστροφική για τις τράπεζες μια αναδιάρθρωση με haircut

Καταστροφική τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θεωρεί μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με haircut ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger της Ζυρίχης, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι, καθώς μέχρι το τέλος του 2010 έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σήμερα διαπιστώνει μια κόπωση και τονίζει πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο τολμηρό όσο θα περίμενε, οπότε χρειάζεται πιο συχνή παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Για τον κ. Στουρνάρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα είναι η αμφίσημη στάση της Γερμανίας που δεν φαίνεται να ξέρει καλά τι επιθυμεί.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υποστηρίζει επίσης ότι η κρατική περιουσία υπολογίζεται σε 280 δισ. ευρώ και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα έφερναν το χρέος της Ελλάδος κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. στο 125% του ΑΕΠ.

Προτείνει πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων και αξιοποίηση της δημοσίας γης, και για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας την επιτάχυνση απορρόφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της Ε.Ε. αξίας 17 δισ. ευρώ.

«Ο κ. Στουρνάρας δείχνει διαγωγή “εθελοντή” για μία κυβερνητική θέση», σχολίασε με αφορμή τη συνέντευξη του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα