Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τροφοδοτείται μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο από τη ζήτηση και επομένως αντικατοπτρίζει περισσότερο μία κυκλική δυναμική παρά μία αιτία μίας ενδεχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης, υπογραμμίζει η ING Investment Management (ING IM).
Όπως τονίζεται σε σχετική έρευνα του διαχειριστή κεφαλαίων, αυτού του τύπου οι πετρελαϊκές κρίσεις επηρεάζουν πολύ λιγότερο τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τις κρίσεις που προκύπτουν από διαταραχές στην προσφορά.
Σύμφωνα με τον Koen Straetmans, Senior Investment Strategist στην ING IM, «μία πετρελαϊκή κρίση η οποία τροφοδοτείται από τη ζήτηση θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ μία πετρελαϊκή κρίση που προκαλείται από την προσφορά θα μπορούσε να είχε σαν αποτέλεσμα αρνητική οικονομική μεγέθυνση».
«Επίσης, βάσει της έρευνάς μας οι αποδόσεις της μετοχικής αγοράς μπορεί να παραμείνουν θετικές σε ένα περιβάλλον κρίσης λόγω ζήτησης, ενώ θα αναμένονταν αρνητικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια μίας κρίσης προσφοράς», σημειώνει.
Όπως τονίζεται στη μελέτη, ο κλιμακούμενος πολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή προκαλεί επιπλοκές στην προσφορά πετρελαίου και επομένως θα μπορούσε να μεταβάλει τη φύση της τρέχουσας πετρελαϊκής κρίσης.
Ωστόσο, η ING IM θεωρεί ότι στην παρούσα φάση το βασικό σενάριο μίας εύρωστης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένει σε ισχύ, αλλά η αβεβαιότητα και οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης της πετρελαϊκής κρίσης.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πετρελαϊκής κρίσης καθοδηγούμενης από την προσφορά, η ING IM προειδοποιεί ότι υπάρχει έλλειψη ελιγμών στη νομισματική και στη δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπισή της. Υποστηρίζει ότι τα περιθώρια να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κρίση μέσω ενεργής πολιτικής στήριξης είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικά μικρότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο των τελευταίων 20 ετών.
Η ING IM εκτιμά ότι, δεδομένων των αξιοσημείωτα στιβαρών μακροοικονομικών δεικτών, οι προβλέψεις της αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν μόνο οριακά προσαρμοστεί προς τα κάτω - παρά την τρέχουσα αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Ωστόσο, λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, αλλά και λόγω των επιπτώσεων της καταστροφής στην Ιαπωνία, το ισοζύγιο των παραγόντων κινδύνου που συνοδεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης που εκτιμά η ING IM έχει ελαφρώς μετατοπισθεί προς το αρνητικότερο.
Σύμφωνα με την ING IΜ, μια κατά προσέγγιση εκτίμηση των επιπτώσεων του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία είναι ότι μία παρατεταμένη αύξηση κατά 10% των τιμών του μειώνει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,25% περίπου σε ένα τρίμηνο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι, ενώ αυτό δεν αντιπροσωπεύει τίποτε περισσότερο από μια μεταφορά εισοδήματος από τις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο προς τους παραγωγούς πετρελαίου, οι τελευταίοι εμφανίζουν μία οριακά υψηλότερη ροπή προς αποταμίευση από τους πρώτους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια χώρα που βασίζεται σε αποθέματα πετρελαίου γνωρίζει ότι η ροή εσόδων που προκύπτουν από αυτά θα σταματήσει όταν τα αποθέματα αυτά εξαντληθούν και συνεπώς αποταμιεύει μέρος των τρεχόντων εσόδων, ώστε να εξακολουθεί να είναι σε θέση να απολαμβάνει τα οφέλη και μετά από το σημείο αυτό.