Απώλειες για το πετρέλαιο

Τρίτη, 03 Μαΐου 2011 06:08

Πτωτικά κινήθηκε τη Δευτέρα το πετρέλαιο σε μία ευμετάβλητη διαπραγμάτευση καθώς οι επενδυτές ζύγισαν την επίδραση στα συμβόλαια του αργού και στις άλλες αγορές μετά την είδηση, ότι, αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ-Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Και ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ενδέχεται να μειώσει την απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους τρομοκράτες μακροπρόθεσμα, οι ίδιοι προσθέτουν ότι αυτό δεν αλλάζει πολύ την κατάσταση μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική που απειλεί τις προμήθειες πετρελαίου και στηρίζει φέτος τις τιμές του.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουνίου υποχώρησε 77 σεντς κλείνοντας στα 125,12 δολ. το βαρέλι, αγγίζοντας τα 126,54 δολ. μετά την υποχώρησή του νωρίτερα στα 121,67 δολ. το βαρέλι. Στις 11 Απριλίου το μπρεντ άγγιξε τα 127,02 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2011.

Το αμερικανικό αργό για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε 41 σεντς κλείνοντας στα 113,52 δολ. το βαρέλι, αφού προηγουμένως άγγιξε τα 114,82, τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν αναρριχήθηκε στα 130 δολ. το βαρέλι, μετά την υποχώρησή του νωρίτερα στα 110,82 δολ. το βαρέλι.

Τα αμερικανικά συμβόλαια της βενζίνης υποχώρησαν 5 σεντς και του πετρελαίου θέρμανσης, όπως και ο δείκτης των διϋλισμένων σημείωσαν απώλειες πλέον των 2 σεντς το γαλόνι για τα συμβόλαια του Ιουνίου.

Φέτος τις αγορές στήριξαν τα προβλήματα προμηθειών από τη Λιβύη εξ αιτίας της κρίσης, καθώς και η χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε τους επενδυτές σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Μετά την είδηση για τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το δολάριο σημείωσε άνοδο, αλλά αργότερα το ευρώ έκανε ράλι φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 17 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν μέσω προσδοκιών ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά παρά το ότι στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι θα αυξηθούν.

Ο Dollar Index που δείχνει την αξία του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, επέστρεψε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών μετά το ράλι που σημείωσε νωρίτερα πριν υποτιμηθεί εκ νέου.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα