FT: «Κούρεμα» 55% στα ελληνικά ομόλογα «βλέπουν» αναλυτές

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 14:01
UPD:14:06

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι αυξάνεται η συναίνεση μεταξύ των αναλυτών των επενδυτικών οίκων ότι πρώτα θα γίνει μία εθελοντική (με τη συμφωνία των πιστωτών) αναδιάρθρωση με κάποιας μορφής επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων.

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να συντηρεί ο διεθνής Τύπος παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς της ΕΕ.

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι αυξάνεται η συναίνεση μεταξύ των αναλυτών των επενδυτικών οίκων ότι πρώτα θα γίνει μία εθελοντική (με τη συμφωνία των πιστωτών) αναδιάρθρωση με κάποιας μορφής επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναδιάρθρωση αυτή θα γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μία πλήρης αναδιάρθρωση το 2012 ή το 2013 με «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αγορές προβλέπουν ένα «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 55%, με βάση τις τιμές των swaps ανάκτησης κεφαλαίων.

Εξάλλου, άλλο δημοσίευμα των FT αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Μπιλ Ρόουντς, πρώην αντιπρόεδρου του ομίλου Citigroup, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση κατά το πρότυπο των ομολόγων Μπρέιντι.

«Πολλοί στην αγορά θεωρούν ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι υπάρχει μία ευκαιρία, εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε στους FT ο κ. Ρόουντς, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία από την αναδιάρθρωση του χρέους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του '80 και της Κορέας το 1997.

Handelsblatt: Απάντηση στην επίθεση Ρέγκλινγκ στις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, απάντηση στον πρόεδρο του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε επιτεθεί στις τράπεζες για την ανακύκλωση σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επιχειρεί να δώσει η εφημερίδα Handelsblatt με σημερινό άρθρο του Κλάους Ένγκελεν.

Ο συγγραφέας και πρώην ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι η ασπίδα διάσωσης από μόνη της δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, ενώ το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF κινδυνεύει να μείνει ο μόνος χρηματοδότης ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης λόγω της προϊούσας απομάκρυνσης επενδυτών από τις χώρες αυτές.

Ο κ. Ένγκελεν καταλογίζει στον κ. Ρέγκλινγκ ότι «στα κρίσιμα χρόνια 2001 με 2008, όταν ήταν γενικός διευθυντής οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, δεν παρενέβη δραστικότερα κατά της αλλοίωσης στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας».

Τονίζει επίσης ότι «κυρίως όταν καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε απλώσει το προστατευτικό της χέρι πάνω από τους συντηρητικούς φίλους της στις πρώην κυβερνήσεις της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ κοιτούσε αλλού».

Αντικρούει εξάλλου την εκτίμηση ότι οι τράπεζες είχαν κέρδη από την αναδιάρθρωση χρεών χωρών της λατινικής Αμερικής και της Ασίας στις δεκαετίες του '80 και του '90. Όπως σημειώνει, με τη διαγραφή χρεών σε ποσοστό 40% μέσω των λεγόμενων «Brady-ομολόγων» στις αναδιαρθρώσεις χρεών 17 χωρών το διάστημα 1990-1997 οι τράπεζες έχασαν περίπου 85 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα