Merit: Στις 1.390-1.400 μονάδες η βραχυπρόθεσμη στήριξη για Γ.Δ.

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 14:15
UPD:14:17

Οι χαμηλοί τζίροι, η μεγάλη μεταβλητότητα και η απουσία ανοδικού καταλύτη ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας στην ελληνική αγορά, όπως αναφέρει στο σχόλιό της η Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η εβδομάδα έκλεισε με οριακές απώλειες, με το Γενικό Δείκτη να χάνει και πάλι για κάποια στιγμή ενδοσυνεδριακά τις 1.400 μονάδες. Την Παρασκευή υπήρξε ένα ανοδικό ξέσπασμα από κάποιες μετοχές που υποαπέδωσαν το τελευταίο δίμηνο, όμως ο χαμηλός όγκος πρόδιδε την απουσία κάποιας είδησης που θα μπορούσε να συντηρήσει την άνοδο και στις επόμενες ημέρες, σημειώνει η Merit.

Η καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε πτωτικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν και την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα να κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Όπως αναφέρει η Merit στο σχόλιό της, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να δώσει μάχη για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της εξοικονόμησης 26 δισ. ευρώ. Τυχόν νέα απόκλιση από τους στόχους ακόμα και στο βραχυπρόθεσμο μέλλον εκτιμάται ότι θα εντείνει τα σενάρια αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, σημαντικός μπορεί να αποδειχθεί ο ρόλος του Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αν και ο στόχος των εσόδων 11,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 φαντάζει δύσκολος.

Επειδή είναι σίγουρο ότι οι αγορές δεν θα δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση το χρόνο που θα ήθελε για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών προκρίνει σε πρώτη φάση μια λύση νέας επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ, ίσως και με περαιτέρω μείωση του επιτοκίου. Ένα τέτοιο σενάριο ίσως απομακρύνει τα σενάρια αναδιάρθρωσης για κάποιο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παρατηρούμε στην ελληνική αγορά μια σειρά από άνευρες συνεδριάσεις με παρατεταμένη στάση αναμονής στις οποίες οι τραπεζικές μετοχές είναι εύκολο να οδηγηθούν σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές αποδόσεις με μικρό όγκο, σημειώνει η Merit και εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρό μέχρι να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στο δημοσιονομικό θέμα της Ελλάδας.

Η βραχυπρόθεσμη στήριξη φαίνεται να βρίσκεται στην περιοχή των 1.390-1.400 μονάδων ενώ πολύ σημαντική αντίσταση αποδεικνύεται η περιοχή των 1.450 μονάδων. Αν διασπαστεί η τελευταία με ισχυρό όγκο, θα μπορούμε να μιλάμε για αρχή μιας σοβαρής, έστω βραχυπρόθεσμης, ανοδικής αντίδρασης τη στιγμή που αρκετοί ταλαντωτές δείχνουν ότι οι βασικοί δείκτες και πολλές δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα