Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις έκτακτες επιχορηγήσεις προς ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 12:44
UPD:15:18

Στις συζητήσεις με την τρόικα δεν έχει τεθεί θέμα επιδόματος ανεργίας και επιβολής εισοδηματικού κριτηρίου, υποστήριξε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα. Σε δηλώσεις της στο ραδιοσταθμό Βήμα FM, διευκρίνισε πως η συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας για τις έκτακτες επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Όπως είπε η κ. Δρέττα, στις συζητήσεις οι ελεγκτές της τρόικας προσπαθούν να καταλάβουν γιατί χρειάζονται αυτά τα χρήματα και από ποιές πηγές θα προέλθουν. «Προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα ότι έχουμε τους τρόπους για να επιμερίσουμε αυτό το κόστος», ανέφερε, υπολογίζοντας τις ανάγκες για τις επιπλέον επιχορηγήσεις σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται», σημείωσε, «για μία δύσκολη διαπραγμάτευση», τονίζοντας πάντως πως το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δουν πώς θα επιμεριστεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Αν η τρόικα δεν ανάψει το «πράσινο φως», τότε θα προσπαθήσουμε να βρούμε αυτά χρήματα από εξοικονόμηση δαπανών σε άλλους τομείς, δήλωσε η κ. Δρέττα, επισημαίνοντας εξάλλου πως η αύξηση της ανεργίας πλήττει τα έσοδα του ΙΚΑ, καθώς μειώνονται οι εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο της τρόικας έχει απορρίψει το κάθε ενδεχόμενο επιπλέον επιχορήγησης του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ από τον προϋπολογισμό του, ενώ χαρακτήρισε υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις για τα έσοδα από εισφορές το τρέχον έτος.

«Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι αντί να επιλύει προβλήματα, δημιουργεί καινούργια. Οι διαβεβαιώσεις της ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας συνιστά άκρατη μορφή αναλγησίας και οδηγεί στην εξαθλίωση χιλιάδες ανέργους», σχολίασε για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι άλλο πράγμα ο εξορθολογισμός των πάσης φύσεως κοινωνικών επιδομάτων και άλλο η περικοπή ενός επιδόματος που συνιστά για πολλούς πλέον ίσως και το μοναδικό εισόδημα», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου.

«Αντί η κυβέρνηση να αναζητεί κρατικούς πόρους για ενίσχυση του ΟΑΕΔ για να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας, ας φροντίσει να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για τη χώρα. Η λύση δεν βρίσκεται στην επιδότηση της ανεργίας, αλλά στη δημιουργία θέσεων εργασίας τις οποίες μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να "γεννήσει" και τον οποίο οφείλει η κυβέρνηση με κάθε τρόπο να ενισχύσει», επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας: «Μέχρι τότε οφείλει μέσω περικοπών στο σπάταλο και αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό να βρει πόρους και να καλύψει τις ανάγκες των ανέργων που η πολιτική της δημιούργησε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα