Emporiki Bank: Αυξημένα έσοδα, μειωμένες ζημιές

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 19:32

Στα 160,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καθαρές ζημίες του ομίλου της Emporiki Bank, το πρώτο τρίμηνο του 2011 έναντι καθαρών ζημιών 209,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011 αντανακλούν τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας και στο πλαίσιο αυτό τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας παρουσιάζονται μειωμένα κατά 5,3% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, και οι καθαρές ζημιές αυξημένες κατά 25%.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα καθαρά έσοδα από τραπεζικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 4,2% στα 196,6 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εμπορική, η διαρκής παρακολούθηση των περιθωρίων του δανειακού και καταθετικού χαρτοφυλακίου οδήγησε σε 4% αύξηση, σε ετήσια βάση, των καθαρών εσόδων από τόκους σε επίπεδο Ομίλου, που διαμορφώθηκαν στα 160,5 εκατ. ευρώ παρά τη γενικότερη υποχώρηση της δραστηριότητας στον τραπεζικό τομέα.

Μείωση κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν εν τω μεταξύ οι λειτουργικές δαπάνες του Ομίλου λόγω της υιοθέτησης μέτρων συγκράτησης των εξόδων, που περιόρισαν σημαντικά τις επαναλαμβανόμενες γενικές και διαχειριστικές δαπάνες, έξοδα προσωπικού και λοιπά έξοδα. Μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μετασχηματισμού, η μείωση των λειτουργικών δαπανών έφτασε στο 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σταθερό, στα 22,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση παρέμεινε το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής, ενώ σε ετήσια βάση παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,6%.

Η Εμπορική κατέγραψε 2% αύξηση στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 11,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο τράπεζας, μειωμένες κατά 4% από την αρχή του έτους, αντανακλώντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Σχολιάζοντας την εικόνα του πρώτου τριμήνου του 2011, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, Alain Strub, επισημαίνει ότι παρά τις σημαντικές προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, ο όμιλος διατήρησε την προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική διαχείρισης κινδύνων και συνέχισε να κάνει πράξη τη δέσμευσή του να χρηματοδοτεί τα ελληνικά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι «με τη ρευστότητα και τη δύναμη του μητρικού της ομίλου, η Εμπορική Τράπεζα θα ενισχύσει περαιτέρω τα δανειακά και καταθετικά της χαρτοφυλάκια, παραμένοντας προσηλωμένη στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πελατών της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα