Πτώση και ανησυχία στη Ν.Υ.

Τα στοιχεία ΗΠΑ φρέναραν και την Ευρώπη
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:57

ΠΤΩΣΗ κατέγραψε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στον απόηχο των νέων στοιχείων στις ΗΠΑ για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών.

Η κάμψη εντείνει τις ανησυχίες ότι η μείωση των καταναλωτικών δαπανών, η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, θα πλήξει την ανάκαμψη και θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη.

Επίσης, τα νέα για τις εξασθενημένες πωλήσεις αμερικανικών αλυσίδων λιανικής και οι υποβαθμίσεις μετοχών από το χώρο λιανικής από τη Merrill Lynch έπληξαν το συγκεκριμένο τομέα. Οι μετοχές τεχνολογίας επηρεάστηκαν από την ανακοίνωση της Intel ότι αναμένει μέτρια κέρδη στο τρίτο τρίμηνο και δεν σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση στην αγορά υπολογιστών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) απώλεσε συνολικά 94,60 μονάδες, ποσοστό 1,06%, φθάνοντας στις 8.824,41 μονάδες. Με απώλειες 43,96 μονάδων, ποσοστό 3,16%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.347,78 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν χθες, κλείνοντας πάντως κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας, καθώς τα αντιφατικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν κατάφεραν να εκτονώσουν τους φόβους σχετικά με τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η μετοχή της σουηδικής Ericsson ηγήθηκε της λίστας των χαμένων, παραμένοντας υπό την πίεση βραχυπρόθεσμων πωλήσεων, ενώ οι ισπανικές τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να ανακάμπτουν θεαματικά, αντανακλώντας τη βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βραζιλία.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,9% και 3,4% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να ανεβαίνει στο φράγμα των 1.000 μονάδων.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βελτιώθηκαν τελευταία, επισημαίνουν όμως πως εάν συνεχιστούν οι ανακοινώσεις απογοητευτικών στατιστικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τότε η ανοδική πορεία δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί.

Οι μετοχές του τομέα ενέργειας τέθηκαν επικεφαλής της ανόδου, αντανακλώντας την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, καθώς τα σενάρια πολέμου στο Ιράκ πληθαίνουν την ώρα που όλα δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής αργού πετρελαίου στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι ΒΡ και TotalFinaElf ενισχύθηκαν κατά 2,8% και 3,4% αντίστοιχα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα