Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2002 07:02
UPD:07:19

Απώλειες εμφάνιζαν οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Intel Corp., ότι η ζήτηση για προσωπικά κομπιούτερ και τσιπ, ενδέχεται να μην ανακάμψει την περίοδο των εορτών. Η μετοχή της Tokyo Electron Ltd. σημείωνε τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.

Η υπ' αριθμόν δύο μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ στον κόσμο, εμφάνιζε το 1/6 των συνολικών απωλειών του δείκτη Nikkei, στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, ο οποίος υποχωρούσε κατά 0,7%, φθάνοντας στις 9.839,98 μονάδες, στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,5% φθάνοντας στις 958,18 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ να αποτελούν το 60% των συνολικών του απωλειών.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η αύξηση της ζήτησης θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η ανακοίνωση της Intel, με κάνει να είμαι ακόμη πιο επιφυλακτικός» ανέφερε ο Kiyohide Nagata, ο οποίος διαχειρίζεται το ποσόν του 1,3 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Prudential Asset Management Japan Inc. Ο κ. Nagata συμπλήρωσε, ότι, προσφάτως μείωσε τις επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ.

Στις άλλες ασιατικές αγορές, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοτό 0,7%, με τις υψηλότερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Hon Hai Precision Industry Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων κομπιούτερ της νήσου, μετά την ανακοίνωση της Intel.

Αντιθέτως στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 0,6%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωνε η μετοχή της SK Telecom Co., μετά από δημοσίευμα στον Τύπο, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων της χώρας ενδέχεται να επιτρέψει την αύξηση των αμοιβών. Ωστόσο, η κυβέρνηση, η οποία και καθορίζει τις τιμές στην εταιρεία, αρνήθηκε ότι αληθεύει το δημοσίευμα.

Στη Σιγκαπούρη, ο Straits Times υποχωρούσε κατά 0,8% και στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,1%. Τον Αύγουστο ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα και σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, καθώς οι καταναλωτές είναι ακόμη επιφυλακτικοί αναφορικά με την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία υποχωρούσαν, τη στιγμή που ανοδικά κινείτο ο δείκτης στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα