Mνημόνιο: Κλείνουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα

Καθοριστική εβδομάδα για τις οικονομικές εξελίξεις
Κυριακή, 08 Μαΐου 2011 07:00
UPD:07:32

Πλήθος σοβαρών εκκρεμοτήτων καλείται να διευθετήσει, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και άλλοι υπουργοί με την ηγεσία της τρόικας, που καταφθάνει την Τρίτη για τον τελικό έλεγχο στην ελληνική οικονομία και τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Με βάση τις πρώτες αξιολογήσεις των τεχνικών κλιμακίων, στην καυτή ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, τα διορθωτικά μέτρα, όσα χρειαστούν για την αναχαίτιση του ελλείμματος του 2011, οι εργασιακές σχέσεις, το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα «κλειστά» επαγγέλματα που δεν άνοιξαν, και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, η παρουσίαση του οποίου αναβλήθηκε για λίγες ακόμα μέρες.

Πίεση για ιδιωτικοποιήσεις

Ιδιαίτερη πίεση θα ασκήσει η τρόικα για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς θεωρεί ότι, με την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, θα εκτονωθούν οι πιέσεις των αγορών, που ασκούνται στα ελληνικά spreads.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που κατήρτισε η κυβέρνηση είναι ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2015 και, εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ. Χωρίς να σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα του χρέους (καθότι θα μειωθεί από το 160% του ΑΕΠ στο 140% του ΑΕΠ), η τρόικα θεωρεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα κατευθύνουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία.

Την επόμενη εβδομάδα, θα ζητηθούν συγκεκριμένα σχέδια και χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των κινήσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι θα υλοποιηθούν εντός του 2011. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις ακόλουθες εταιρείες:

- Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Πυρκάλ και ΕΒΟ).

- Κρατικά Λαχεία

- ΔΕΠΑ

- Λάρκο

-ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 49%, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης της διοίκησης μαζί με τους νέους μετόχους).

- Την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε «φορείς ειδικού σκοπού».

- Το μερίδιο του Δημοσίου στο Casino Mont Parnes

- Την επέκταση της διάρκειας σύμβασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

Με δεδομένο ότι διανύουμε τον πέμπτο μήνα του έτους, o επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αντικατέστησε τον Σερβάας Ντερούς, ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, θα ζητήσουν ενημέρωση και εξηγήσεις, και αναμένεται να διατυπώσουν τον προβληματισμό τους για την προώθηση του συνόλου του προγράμματος, που είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι έχουν ήδη οριστεί σύμβουλοι αποκρατικοποίησης για ορισμένες εταιρείες και, μέχρι τον Ιούνιο, θα οριστούν για όλα τα projects, ενώ θα τονίσει ότι το κλίμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως έχει διαμορφωθεί στο τελευταίο διάστημα, δεν ευνοεί κινήσεις ιδιωτικοποιήσεων, αν και η προώθηση αποκρατικοποιήσεων είναι ένα μέσο για τη βελτίωση του κλίματος.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών ενέταξε επιπλέον στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων του 2011 την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ (10%) και τον Ιππόδρομο (ΟΔΙΕ), αλλά το θέμα είναι ο χρόνος υλοποίησης.

Λήψη επώδυνων μέτρων

Περισσότερο επώδυνα θα είναι τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα ώστε να διασφαλίσει την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος εμφανίζει σημάδια εκτροχιασμού, από το πρώτο τετράμηνο.

Η ενημέρωση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια τα τρόικας από τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τις υστερήσεις κατά 1,2 δισ. ευρώ των εσόδων και των υπερβάσεων των δαπανών κατά ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ, προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες, για υπέρβαση του ελλείμματος και του προϋπολογισμού του 2011, όπως και του 2010.

Οι ξένοι ελεγκτές, θα ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει έγκαιρα όλα τα μέτρα, ώστε το φετινό έλλειμμα να μην υπερβεί το ποσό των 17 δισ. ευρώ, που προβλέπει το πρόγραμμα ή το 7,4% του ΑΕΠ. Θα ξεκαθαρίσουν ότι, αν απαιτηθούν και πρόσθετα μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ, να ληφθούν, διαφορετικά με μια νέα απόκλιση στο έλλειμμα, χάνεται κάθε αξιοπιστία του προγράμματος.

Το πρόβλημα για τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση, συνολικά, είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται πλέον στην πολιτική του και οι οποίες θα κορυφωθούν, όταν, στις επόμενες μέρες, ανακοινωθούν τα πρόσθετα μέτρα.

Τα μέτρα είναι η εφαρμογή, από τον Ιούλιο, του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, που θα καταργήσει περισσότερα από 50 επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και η εφαρμογή, από φέτος, των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, μεταξύ των οποίων η φορολογία των αναψυκτικών και των εμφιαλωμένων νερών, οι μετατάξεις αγαθών από 13% στο 23% ΦΠΑ κ.λπ.

Εξηγήσεις για τα διαρθρωτικά μέτρα

Η τρόικα, μεταξύ άλλων, θα ζητήσει εξηγήσεις εξηγήσεις για:

- Την καθυστέρηση του ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, που θα τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πέραν των δικηγόρων, φαρμακοποιών κ.λπ., το άνοιγμα των οποίων ήδη νομοθετήθηκε αλλά δεν εφαρμόζεται, δεν προωθήθηκαν τα προεδρικά διατάγματα για το άνοιγμα του συνόλου των επαγγελμάτων που θεωρούνται «κλειστά».

- Την περαιτέρω απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη σχετική συμφωνία που είχε επιτευχθεί το Φεβρουάριο με την υπουργό Εργασίας.

- Τη μη συμμόρφωση δεκάδων δημοσίων φορέων, που εξακολουθούν να μη κοινοποιούν στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

- Τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθεί το ποσό των 11,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέχρι το 2013, όπως προβλέπει το πρόγραμμα που παρουσίασαν, τη Δευτέρα, οι συναρμόδιοι υπουργοί.

- Το κλείσιμο των μη αναγκαίων δημόσιων οργανισμών.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα