Κρίσιμο τεστ δανεισμού την Τρίτη

Αναζητεί ποσό έως 2 δισ. ευρώ το υπ. Οικονομικών
Κυριακή, 08 Μαΐου 2011 10:05
UPD:10:06

Σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων προχωρά την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, αναζητώντας ποσό έως 2 δισ. ευρώ τη στιγμή που το κλίμα στις αγορές παραμένει αρνητικό.

Το ύψος της δημοπρασίας καθορίστηκε σε 1,25 δισ. ευρώ και με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών (60% του αρχικού ποσού) μπορεί να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό υπερκαλύπτει τις λήξεις παλαιότερων εντόκων που είναι στο 1 δισ. ευρώ και σχηματίζεται ταμιακό απόθεμα. Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένει η έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που θα προγραμματίζεται να γίνει στις 17 Μαΐου, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του Απριλίου, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 4,80%. Τον περασμένο Απρίλιο το Δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ, από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας, με τις οποίες υπερκαλύφθηκαν οι λήξεις των εντόκων παλαιότερων εκδόσεων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Στις 18 Μαΐου λήγει δεκαετές ομόλογο έκδοσης 2001, η ονομαστική αξία του οποίου είναι 6,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξοφληθεί με κεφάλαια προερχόμενα από το δάνειο του μηχανισμού στήριξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα