Ρ. Μπρούντερλε: «Όχι» σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Κυριακή, 08 Μαΐου 2011 17:45
UPD:18:32

Τις φημολογίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή επέκρινε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο απλώς θα αποδυναμώσει την Ευρώπη.

«Δεν είμαι υπέρ αυτού (...) είμαι περισσότερο της αντίθετης άποψης», δήλωσε ο Μπρούντερλε, στο περιθώριο κομματικής συνάντησης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο Βερολίνο. «Αντίθετα, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να ενισχύσουμε την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο Μπρούντερλε επεσήμανε άλλωστε ότι οι Έλληνες χρειάζονται χρόνο για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, γεγονός που δυσχεραίνεται από τις συνεχείς φημολογίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας και τώρα περί εξόδου από το ευρώ.

«Είναι ανοιχτό μυστικό ότι οι Ελληνες έχουν ένα δύσκολο δρόμο μπροστά τους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι «οι καθημερινές φημολογίες οδηγούν απλώς σε νέες φημολογίες και αυτό δεν ενισχύει την Ευρώπη».

Ifo: Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ

Υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάσσεται ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, υποστηρίζοντας ότι μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ήταν «το μικρότερο κακό».

«Αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την ευρωζώνη, θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να καταστεί πιο ανταγωνιστική», αναφέρει ο Χανς Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

«Αν, αντί για αυτό, η Ελλάδα επιχειρήσει μια “εσωτερική” υποτίμηση [εντός της ευρωζώνης] της τάξεως του 20% με 30%, μειώνοντας τους μισθούς και τις τιμές, θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.»

Αλλοι γερμανοί οικονομολόγοι, προειδοποιούν πάντως για «ντόμινο παρενεργειών» και σοβαρό πλήγμα στον τραπεζικό κλάδο σε περίπτωση που η χώρα φύγει από την ευρωζώνη.

Επαναφέρει τα σενάρια και το Spiegel

Τις δηλώσεις του Χανς Βέρνερ Ζιν αναπαράγει και το Spiegel σήμερα στη διαδικτυακή του έκδοση. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καθησυχάζουν με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά η συζήτηση για την παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν κοπάζει. Ο πρόεδρος του Ifo Χ.Β. Ζιν επαναλαμβάνει τώρα το αίτημά του να φύγει η υπερχρεωμένη χώρα από τη νομισματική ένωση - για το δικό της συμφέρον».

Το Spiegel παρατηρεί ότι, αντίθετα με τον Ζιν, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τους Έλληνες από ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ευρωζώνης, επειδή κατά την άποψή του οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης Βολφ Κλιντς, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τη γερμανική ραδιοφωνία τόνισε:

«Οι συνέπειες θα ήταν πολύπλευρες. Καταρχήν πολιτικές, θα συνιστούσε κόλαφο για το ευρωπαϊκό εγχείρημα καθώς έχει γίνει στο μεταξύ σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα οικονομικό αλλά και για ένα πολιτικό πρότζεκτ. Αφετέρου, και γι' αυτό οι κυβερνήσεις όπως η γερμανική είναι σθεναρά εναντίον της εξόδου, θα καταστούσε ανέφικτη την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων σε ευρώ. Η επιστροφή στο παλιό νόμισμα, τη δραχμή, θα συνοδευόταν από μια ριζική υποτίμηση, πιθανότατα της τάξης του 40% ή 50%. Αυτό σημαίνει ότι εν μια νυκτί τα χρέος της Ελλάδας θα διπλασιαζόταν».

Ο Κλιντς εκτιμά πάντως ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. «Η αναδιάρθρωση, δηλαδή, ένα κούρεμα του χρέους είναι κατά την άποψή μου αναπόφευκτη και θα έρθει. Θεωρώ λάθος να λέγεται συνεχώς ότι αυτό δεν θα γίνει και να αποκλείεται κατηγορηματικά. Όταν κάτι θεωρείται αναγκαίο, και πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι δε γίνεται διαφορετικά, τότε είναι προτιμότερο να γίνει γρήγορα. Όσο αναβάλλεται, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος επιβάρυνσης που συνεπάγεται αυτό το βήμα.»

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο εκπρόσωπος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για δημοσιονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ. Ο ίδιος επέκρινε τη μυστική συνάντηση της Παρασκευής τονίζοντας ότι δεν έχει νόημα να γίνονται συζητήσεις σε μικρό κύκλο, εκτός και εάν αποφασίζεται η λήψη έκτακτων μέτρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα