Για προβοκάτσια σε βάρος της χώρας έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί σε σενάρια που αγγίζουν τα όρια της εγκληματικότητας.
Μιλώντας στο 4ο συνέδριο για μικρούς δήμους που πραγματοποιείται στο Μεγανήσι, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε ευφάνταστο το σενάριο για δήθεν έξοδο της χώρας από το ευρώ και το απέδωσε σε κερδοσκοπικά συμφέροντα. «Κανένα τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει, κανένα τέτοιο σενάριο δεν συζητήθηκε» στη χθεσινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο, τόνισε.
«Ανεύθυνα κάποιοι θέλησαν να ενσπείρουν το φόβο για λόγους κερδοσκοπικούς», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι η σεναριολογία αυτή είναι πολύ αρνητική για την ψυχολογία του ελληνικού λαού και για τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους διακινουν αυτά τα σενάρια, εντός και εκτός των συνόρων, να αφήσουν τη χώρα ήσυχη και ήρεμη να κάνει τη δουλειά της και να βγει από την κρίση.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε σε βάθος τα προβλήματά μας και επιτέλους να τα λύσουμε. Αποτελεί μια ευκαιρία να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία, να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα, τόνισε.
Πρέπει να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας και να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, ανέφερε μεταξύ άλλων. Μέλημά μας είναι από τη μια να διαχειριστούμε το έλλειμμα, το χρέος, τραβώντας μια γραμμή με το παρελθόν, από την άλλη να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές για μια βιώσιμη οικονομία, επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου.
Διαψεύδει αναδιάρθρωση, έξοδο από το ευρώ ο ΥΠΟΙΚ
Τα σενάρια αναδιάρθρωσης και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη διαψεύδει, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ερωτηθείς αν θα ήταν πιο εύκολο για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, όπως συμβουλεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο ΥΠΟΙΚ δηλώνει: «Όχι, είναι αδύνατον. Πρώτα απ' όλα διότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τη έξοδο μιας χώρας από το ευρώ».
Όπως εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. «Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύναμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποντίζονταν και θα πέφταμε σε μια ύφεση πολεμικής περιόδου».
«Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μια καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ' αυτού του ενδεχομένου, στις χώρες του Βορρά», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους , ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει για άλλη μια φορά πως το κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες.
«Αν η Ελλάδα επέβαλλε, μονομερώς, απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό, για το τραπεζικό σύστημα οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες», τονίζει.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα υπήρχε σίγουρα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την καταβολή των συντάξεων. «Όποιος μιλά για αναδιάρθρωση δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τα δομικά προβλήματα. Εμείς ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αυτό είναι το βασικό θέμα.»
Υπογραμμίζει, δε, ότι όλες οι σχετικές θεωρίες που αναπτύσσονται αφορούν χώρες που στο παρελθόν βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας ένας από του κυριότερους κινδύνους θα ήταν οι αλυσιδωτές συνέπειες για άλλες χώρες.
Ο ΥΠΟΙΚ εμμένει στη θέση ότι «μόνο η ενίσχυση των μέτρων εξυγίανσης, με την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να πείσουν την αγορά».
Σε ότι αφορά την επιστροφή της χώρας στις αγορές, εκτιμά ότι έξι μήνες είναι τεράστιο χρονικό διάστημα. «Πιστεύω», προσθέτει «ότι μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχουμε προχωρήσει με το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεων, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει».
Ως εναλλακτική, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει κανείς να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης τα ομόλογά μας, από την πρωτογενή αγορά. «Με τον τρόπο αυτό, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειαζόμαστε για το 2012, θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Θα τα καταφέρουμε, διαφορετικά υπάρχει ένα αλεξίπτωτο.»