Κομισιόν: Στο 9,5% το έλλειμμα φέτος, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα

Προβλέψεις για άνοδο της ανεργίας στο 15,2%
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 16:11
UPD:17:23

Ανακοινώνοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2011 (-3,5% του ΑΕΠ), ενώ η ανάκαμψη θα επανεμφανιστεί το 2012 με +1,1%

Σε υψηλότερα επίπεδα από τους στόχους του μνημονίου προειδοποιεί η Κομισιόν ότι θα κυμανθούν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας και το χρέος, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της ΕΕ, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από 10,5% του ΑΕΠ το 2010, σε 9,5% το 2011, για να μειωθεί περαιτέρω στο 9,3% το 2012. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 142,8% του ΑΕΠ το 2010, θα ανέλθει στο 157,7% το 2011, από 145,2% που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ενώ αναμένεταινα φτάσει το 166,1% το 2012.

Ανακοινώνοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2011 (-3,5% του ΑΕΠ), ενώ η ανάκαμψη θα επανεμφανιστεί το 2012 με +1,1%.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την ανεργία, η οποία αναμένεται να ανέλθει από το 12,6% το 2010, στο 15,2% το 2011, ενώ το 2012 θα φτάσει το επίπεδο του 15,3%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, μετά την Ισπανία (20,2%).

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής και για την εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και για την πορεία των επενδύσεων και της δημόσιας κατανάλωσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ολι Ρεν για την Ελλάδα

Ο Ολι Ρεν για την Ελλάδα

Αντιθέτως, σχετικά θετική εξέλιξη είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος από 4,7% το 2010 υπολογίζεται πως θα μειωθεί στο 2,4% το 2011 και στο 0,5% το 2012.

Περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει την ίδια ώρα η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κατά 0,8%, που χαρακτηρίστηκε «ευχάριστη έκπληξη» από τον κ. Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%, για πρώτη φορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι σαφώς ενθαρρυντικά και δήλωσε ικανοποιημένος από τις περισινές δημοσιονομικές επιδόσεις, χαρακτηρίζοντας «ανευ προηγουμένου» τη υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και ότι φέτος θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα λόγω των αποκλίσεων. Τα μέτρα θα προσδιοριστούν, όπως είπε, από το κλιμάκιο της τρόικας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Συναίνεση ζητά ο Oλι Ρεν

Συναίνεση ζητά ο Oλι Ρεν

Κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν υπευθυνότητα και να συναινέσουν στο πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση και να μπει τελος στις εσωτερικές διαφωνίες.

«Η Κομισιόν δεν έχει λάβει υπόψη το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα»

Στηριζόμενο στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «το κατώτερο σημείο της ύφεσης εκτιμάται ότι έχει ξεπεραστεί» και ότι «αυτό βρίσκεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2010».

Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για το έλλειμμα και το χρέος αντικατοπτρίζουν «την κατάσταση που θα διαμόρφωνε η παθητική αντιμετώπιση της κρίσης και η απουσία οποιασδήποτε νέας πολιτικής παρέμβασης από την κυβέρνηση».

«Δεν λαμβάνουν», εξηγεί, «καθόλου υπόψη την υπό εξέλιξη αξιολόγηση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες, αλλά ούτε και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζεται η αισιοδοξία ότι «η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς το 2012» και πως «σε αυτό θα συντελέσει κυρίως η στροφή της οικονομίας σε περισσότερη εξωστρέφεια με την σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος, που προκύπτει κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και τη σημαντική μείωση των εισαγωγών».

«Η ύφεση ρηχαίνει σημαντικά»

Επιπλέον, με αφορμή τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη». Όπως αναφέρει, η αύξηση αυτή αναμενόταν για μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενθαρρυντικές τις σημερινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, τονίζει ότι σε ετήσια βάση η ύφεση ρηχαίνει σημαντικά, καθώς ο ρυθμός της μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 3,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σταθερούς όρους (από το -7,4% σε -4,8%) και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ονομαστικούς όρους (από το -5,2% στο -4,5%).

Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ακόμη ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 διαμορφώνεται στο 4,35% έναντι 4,5% που εκτιμούσαν τα στοιχεία του Μαρτίου 2011. Ομοίως ο ρυθμός μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται τώρα στο -1,68% από -2,1% που εκτιμάτο αρχικά από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ως προς την επίπτωση της πορείας του ΑΕΠ στα δημόσια έσοδα και με βάση τις νέες εκτιμήσεις, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΟΙΚ, η βαθύτερη ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 εξηγεί σε ακόμη πιο μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2011 στα έσοδα του Προϋπολογισμού και της Γενικής Κυβέρνησης.

«Η επιβράδυνση της ύφεσης και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί ένδειξη για μια καλύτερη πορεία και στα δημόσια έσοδα από εδώ και στο εξής», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΝΔ: Η ύφεση παραμένει βαθιά

«Προκαλούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για δήθεν ανάκαμψη της οικονομίας», παρατηρεί εκ μέρους της ΝΔ Ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

Συμπληρώσε επίσης πως «η ύφεση παραμένει βαθιά» και πως η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη ευρωπαϊκή χώρα (οριακά και η Πορτογαλία) με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως υποστηρίζει ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 οφείλεται στη βαθύτατη ύφεση του περυσινού τριμήνου, η οποία μάλιστα και αναθεωρήθηκε επί το δυσμενέστερο».

«Σε κάθε περίπτωση», συμπληρώνει, «σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΚΕΠΕ (19 Απριλίου), η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% το 2011 (από πρόβλεψη Ιανουαρίου για 3,5% και εκτίμηση της Κυβέρνησης για 3%)».

«Αυτά τα στοιχεία», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας, «καθιστούν επιβεβλημένη την επανεκκίνηση της οικονομίας, επανεκκίνηση η οποία θα στηρίζεται στις προτάσεις που με ρεαλισμό, τόλμη και υπευθυνότητα, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς χθες στο Ζάππειο».

ΛΑΟΣ: Το πλοίο βυθίζεται

«Το πλοίο βυθίζεται και φταίει ο καπετάνιος και το πλήρωμα. Η Ελλάδα σε ρόλο ναυαγού, βρίσκεται στο μέσον μίας γενικευμένης τρικυμίας», σχολίασε με αφορμή τις προβλέψεις της Κομισιόν ο ΛΑΟΣ, προσθέτοντας ότι «το ναυαγοσωστικό της Ευρωζώνης, δείχνει να μην έχει πια τη διάθεση να σώσει ούτε το σκαρί, ούτε τους επιβαίνοντες».

Εβαλντ Νοβότνι: Η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους στόχους

Την ίδια ώρα, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχει ικανοποιήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης το τελευταίο διάστημα. «Η Ελλάδα προφανώς δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους όρους τελευταία. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα