Στην κατηφόρα της τεχνολογίας

Απογοήτευση σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:31

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με την τεχνολογία να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους κλάδους της αγοράς. Οι μετοχές τεχνολογίας δέχονται έντονες πιέσεις στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του τομέα να ανακάμψει.

Οι αρνητικές προοπτικές από τη Nortel Networks και η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για την πορεία της Sun Microsystems οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Η Nortel υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την πορεία των κερδών της και ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 7.000 εργαζομένους. Επίσης, η Bear Stearns και η UBS Warburg υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη της Hewlett-Packard, επικαλούμενες προβλήματα στη βιομηχανία υπολογιστών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε 130,32 μονάδες, ποσοστό 1,48%, φθάνοντας στις 8.694,09 μονάδες. Με απώλειες 33,40 μονάδων, ποσοστό 2,48%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.314,38 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στο διάστημα ενός μήνα χθες, αντανακλώντας τις απώλειες των μετοχών τεχνολογίας μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκαναν μεγάλα ονόματα του τομέα στις ΗΠΑ, ενώ και τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία απογοήτευσαν όσους ελπίζουν σε ταχεία οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Οι μετοχές ασφαλειών δέχθηκαν επίσης έντονες πιέσεις, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση των μετοχικών τιμών εξασθενεί την αξία των μετοχικών επενδύσεών τους.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι μετοχές πετρελαίου, ακολουθώντας τη διορθωτική πτώση των διεθνών τιμών του αργού εν μέσω φημολογίας περί αύξησης των ποσοστώσεων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ τον επόμενο μήνα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν περίπου 20% από τα χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου το μήνα που τελειώνει σε λίγες ημέρες, όμως φαίνεται πως η άνοδος εξανεμίστηκε λόγω της έλλειψης νέων κινήτρων στην αγορά.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 3,6% και 4,5% αντίστοιχα.

Η είδηση πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στη Γερμανία τον Αύγουστο για τρίτο διαδοχικό μήνα κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας αλλά και γενικότερα της Ευρωζώνης.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Brambles, Zurich Financial, Aegon, Allianz, Munich Re, A.P. Moeller, Fortis.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα