Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2002 07:02
UPD:07:03

Απώλειες σημειώνουν οι ιαπωνικές μετοχές, για τρίτη συνεχή ημέρα, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για την αμερικανική έκθεση που αφορά στην Ιαπωνία και αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Οι εταιρείες των οποίων οι πωλήσεις βασίζονται στις εξαγωγές, όπως της Sony Corp. οδηγούσαν την πτώση.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, έχανε ποσοστό 1,9% φθάνοντας στις 9.584,19 μονάδες στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Απώλειες 1,7% σημείωνε και ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 937,47 μονάδες, με τη μετοχή της Sony και της Toyota να αριθμούν περίπου το 1/10 των απωλειών του δείκτη. Σημειώνεται, ότι, οι εξαγωγές στη χώρα εισέφεραν περίπου το ήμισυ στην οικονομκή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία της αγοράς είναι η πιθανότητα ότι η ανάκαμψη της Ιαπωνίας ενδέχεται να ταλαντευτεί από την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Yoshihisa Okamoto, ο οποίος διαχειρίζεται το ποσόν του 1,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Fuji Investment Management Co. Ο Okamoto, επεσήμανε ότι προτιμά να επενδύει σε μικρές εταιρείες λιανικής πώλησης και εταιρείες λογισμικού, αλλά απέφυγε να τις κατονομάσει.

Στις άλλες ασιατικές αγορές, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 0,3%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Hyundai Motor Co., μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης που έδειξε ότι η παραγωγή αυξήθηκε λιγότερο από ότι εκτιμούσε μερίδα οικονομικών αναλυτών. Στην Ταϊβάν, ο TWSE εμφάνιζε απώλειες για τέταρτη συνεχή ημέρα και σε ποσοστό 0,5%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωνε η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,5% και στη Σιγκαπούρη, ο Straits Times, επίσης ποσοστό 0,5%.

Πτωτικά κινούντο οι δείκτες στο Χογκ Κογκ και τη Μαλαισία, ανοδικά ο δείκτης στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων και μικρή διαφοροποίηση, εμφάνιζε ο δείκτης στην Κίνα.

Ιαπωνία

Η μετοχή της Sony, της οποίας το 1/3 των συνολικών πωλήσεων πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, έχανε ποσοστό 2,4% φθάνοντας στα 5.220 γιέν. Απώλειες 1,3% σημείωνε η μετοχή της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, Toyota, φθάνοντας στα 2.960 γιέν. Σημειώνεται, ότι, το 70% των εσόδων της, προέρχεται από τις πωλήσεις της στη Βόρειο Αμερική.

Απώλειες 1,7% εμφάνιζε η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών γραφείου της Ιαπωνίας, Canon Inc., φθάνοντας στα 4.070 γιέν.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας ενδέχεται να έχει αυξηθεί κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 34 αναλυτών του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα