Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζητεί η Ε.Ε.

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 15:59

Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ υπογράμμισε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν.

Την ανάγκη πιστής εφαρμογής του Μνημονίου και προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισαν εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο κ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ υπογράμμισε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν. Τόνισε ακόμη πως η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων προσαρμογών.

Από την πλευρά του ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ανέφερε ότι στην απευκταία περίπτωση που στο μέλλον ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας ή αφερεγγυότητας, ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα προσφέρει λύσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι «τα ισχυρά κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προσφέρουν αυτόματα δίχτυ προστασίας στις αδύναμες χώρες».

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη ότι αν διαπιστωθεί πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους ενός κράτους μέλους, θα είναι αναγκαίο να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα