Επιτάχυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων ζήτησε από την Ελλάδα ο ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ενώ εκτίμησε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν επαρκούν ώστε να επιστρέψει η χώρα στις αγορές στις αρχές του 2012.
«Αυτά είναι θέματα που επείγουν», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη, ενώ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.
Ο Όλι Ρεν τόνισε εξάλλου ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας προκειμένου να μην υπάρξει ντόμινο παρενεργειών, ενώ σημείωσε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να εξετάσει μια εθελοντική «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους, εφόσον αυτή δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο.
«Θα εξεταστεί επίσης μια εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων των δανείων, η επονομαζόμενη αναμόρφωση ή επαναπρογραμματισμός σε εθελοντική βάση με τον όρο ότι δεν θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο», δήλωσε.
Εκτίμησε δε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.
Ο Eυρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε επίσης εφικτό τον στόχο της Ελλάδας να αντλήσει 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις τα επόμενα χρόνια. «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα, λογικά, θα μπορέσει να αντλήσει 50 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε άνω του 20% του ΑΕΠ, από ιδιωτικοποιήσεις τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι το Reuters απέσυρε ως λανθασμένη την είδηση περί αμφισβήτησης του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την οποία είχε μεταδώσει νωρίτερα.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι η ανάκαμψη διατηρεί τη δυναμική της παρά τα προβλήματα ορισμένων χωρών και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη και ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση πως θα είναι εύκολη» η έξοδος από την κρίση.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Νοβότνι τόνισε ότι η θέση της ΕΚΤ είναι πολύ σαφής: «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε».
Υπάρχουν κάποια προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος, ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ωστόσο ότι το πόρισμα από την αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετικό.
Παράλληλα, κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς, υιοθετώντας την επίσημη θέση της ΕΚΤ η οποία έχει διατυπωθεί τόσο από τον διοικητή της Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο από το άλλο μέλος της, τον Γιούργκεν Σταρκ.
«Σίγουρα δεν θα διαφωνούσα με τη δήλωση αυτή», δήλωσε ο Μερς μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στη Ζυρίχη.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποίησαν το Σάββατο ότι οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα θέσει σε κίνδυνο την έξοδο της χώρας στις αγορές και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.