Σφοδρές αντιδράσεις για νέα μέτρα - αποκρατικοποιήσεις

Με κινητοποιήσεις απαντούν τα συνδικάτα
Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 17:14
UPD:18:47

Έντονες αντιδράσεις πυροδοτεί το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποίησεων με άμεση πώληση των ποσοστών του Δημοσίου σε ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ.

Έντονες αντιδράσεις πυροδοτεί το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποίησεων με άμεση πώληση των ποσοστών του Δημοσίου σε ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ.

Με κινητοποιήσεις απαντούν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Τη ριζική και έντονη διαφωνία της στο νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση εκφράζει η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «άδικα, ανισομερή και αναποτελεσματικά μέτρα, συνέχεια της συνταγής ενός αποτυχημένου μνημονίου, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι την συνέχεια της άδικης επιβάρυνσης των Ελλήνων πολιτών, την αποδυνάμωση του κόσμου της εργασίας, την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας, τη διεύρυνση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων».

Τονίζει ακόμη ότι «κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τα αδιέξοδα στην οικονομία. Αντί για μέτρα αναδιανομής εισοδημάτων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση, εκποιούν τα πάντα υποθηκεύοντας κάθε παραγωγική προοπτική για την ανάπτυξη της χώρας».

Εκτιμά ότι «αυτή η πολιτική και κάθε πολιτική που απαλλάσσει τους επιχειρηματίες, τα κέρδη τους, το μαύρο χρήμα, τους αυθαιρετούντες απ’ όπου και αν προέρχεται δεν δίνει λύσεις και δεν έχει μέλλον».

Η ΓΣΕΕ συγκαλεί την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες μέλη. Παράλληλα, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ηλία Ηλιόπουλου στο πρακτορείο Reuters, η πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης της απεργίας είναι η Τρίτη 21η Ιουνίου.

H ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι «η νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, περικοπών, αύξησης των φόρων, ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων, περιορισμού ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θα οδηγήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην κοινωνική βαρβαρότητα, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «τα μεσαία, τα μικρά και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, η συντριπτική πλειοψηφία δέχεται νέο, βαρύ και ακραίο πλήγμα, αφού με τα μέτρα μειώνει και υποτιμά το βιοτικό επίπεδο όλων κατά 20% και πλέον».

«Ειδικότερα», συμπληρώνεται, «για τους δημοσίους υπαλλήλους η νέα περικοπή μισθών (αφαίρεση μισθολογικής ωρίμανσης), η περικοπή του εφάπαξ, το 40ωρο, η νέα επιδρομή μέσα από το νέο «μισθολόγιο», οι προετοιμαζόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, διαμορφώνουν μια κατάσταση απελπιστική και ανυπόφορη, για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που η μόνη σταθερή του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι ο μισθός ή η σύνταξη από το Δημόσιο, με ένα ή δύο ή περισσότερα μέλη άνεργα».

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι «με τον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις, πέρα από τους εργαζόμενους και στους πολίτες, αφού σε μια περίοδο φτώχιας και εξαθλίωσης οι πολίτες θα στερηθούν βασικά δημόσια κοινωνικά αγαθά».

Προς δυναμικές κινητοποιήσεις και η ΟΜΕ-ΟΤΕ

Με δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής απαντά η ΟΜΕ-ΟΤΕ στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στον ΟΤΕ συνεδρίασε για να εξετάσει την απόφαση αυτή, στην οποία η ΟΜΕ-ΟΤΕ προσδίδει τον χαρακτήρα της «απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων υψίστης εθνικής και στρατηγικής σημασίας», μια και οπως αναφέρει παραιτείται το ελληνικό κράτος ακόμη και από τα ζητήματα veto, που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Για το λόγο αυτόν αποφάσισε:

- Την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί αργότερα.

- Τη διοργάνωση Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου των εργαζόμενων του Ομίλου ΟΤΕ.

- Σειρά συνδικαλιστικών ενεργειών και απεργιακών μέτρων σε υπουργεία και φορείς.

- Συνέντευξη Τύπου με θέμα την αποχώρηση του Δημοσίου από τον ΟΤΕ.

Παράλληλα, θεωρώντας ότι η επιτυχία του αγώνα απαιτεί το συντονισμό των κινητοποιήσεων των ΔΕΚΟ, πρότεινε στη ΓΣΕΕ να τον αναλάβει άμεσα, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί επίσης το σύνολο των εργαζομένων της χώρας να δώσει δυναμική απάντηση, καθώς, όπως υποστηρίζει, η πώληση «εδώ και τώρα» του συνόλου των Επιχειρήσεων Δημοσίου, Κοινωνικού και Οικονομικού συμφέροντος (όπως και ο ΟΤΕ) αλλά και η επιβολή πρόσθετων βαρών και βάρβαρων περικοπών εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, θίγει όλους τους πολίτες.

ΟΤΟΕ: Η πώληση του Τ.Τ. εξυπηρετεί ευκαιριακές σκοπιμότητες

«Η ανακοίνωση της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αποκαλύπτει την αμηχανία και ταυτόχρονα την αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπίσει στοιχειωδώς βασικούς τομείς της οικονομίας απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου «δεν στηρίζεται σε οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά εξυπηρετεί ευκαιριακές σκοπιμότητες».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αποτελεί μια ισχυρή ελληνική Τράπεζα λαϊκής βάσης και θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό συστατικό ενός Δημόσιου πυλώνα Τραπεζών (που μέχρι πρόσφατα ήταν κεντρική κυβερνητική πολιτική) προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή πορεία της πικονομίας για το ξεπέρασμα της κρίσης, θυσιάζεται στο βωμό του εκβιαστικού διλήμματος που θέτει η Τρόικα και υποκύπτει η ελληνική κυβέρνηση: ''Ή θα πουλήσετε ή θα χρεοκοπήσετε!''».

Την Τετάρτη στις 2.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης και την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις.

ΕΒΕΑ: Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια ανοχής

«Οι θυσίες χωρίς αντίκρυσμα των μικρομεσαίων και των πολιτών πρέπει να λάβουν τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας τα νέα μέτρα.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα κατοχικής λιτότητας που ανακοίνωσε, εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής της κοινωνίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και έσβησε κάθε ίχνος ελπίδας για την έξοδο από την κρίση».

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανέχεια τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «σε αυτήν την πολιτική, οι υγιείς επιχειρηματίες θα αντισταθούν και θα ορθώσουν φωνή διαμαρτυρίας και θα έχουν συμμάχους και τους εργαζομένους τους».

Όπως είπε, «οι υγιείς επιχειρηματίες δε θα ανεχθούν να οδηγηθούν σε εξαθλίωση, να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, να απολύουν τους εργαζομένους τους ή να τους περικόπτουν τους μισθούς και αυτό που ζητούν είναι να μην τους θέτουν εμπόδια οι κυβερνήσεις και τα άνομα κερδοσκοπικά συμφέροντα».

«Να έχουν το δικαίωμα στην ισονομία. Να μην οδηγούνται στα δικαστήρια και στη φυλακή για ψύλλου πήδημα, όταν κάποιοι είναι στο απυρόβλητο, όταν οι μεγάλοι φοροφυγάδες και λαθρέμποροι αλωνίζουν σχεδόν ανενόχλητοι, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να στοχοποιηθούν οι μικρομεσαίοι και οι καταναλωτές» και εκτίμησε ότι σε αντίθεση με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, «αντί να ματώνει η κυβέρνηση στη δουλειά για την εξεύρεση ορθών και αποτελεσματικών λύσεων, ματώνουν για να επιβιώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αυτής της χώρας».

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να παραδεχτεί τη λανθασμένη πορεία της και να τη διορθώσει και κατέληξε ότι το επιμελητήριο δε θα κουραστεί να επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα αλλαγής μίγματος πολιτικής.

ΕΣΕΕ: Νέα αποτυχημένα εισπρακτικά μέτρα

Την αντίθεσή της στη διαφαινόμενη επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Όπως εκτιμά, το νέο πακέτο φόρων αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα, επαναλαμβανόμενα ανά δίμηνο, αποτυχημένα εισπρακτικά μέτρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε: «Οι νέοι εξαντλητικοί "κεφαλικοί φόροι" και η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς τη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι αμφίβολο εάν θα έχουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, αφού θα επιβαρύνουν ετησίως το καλάθι της νοικοκυράς κατά περίπου 2,5 δις ευρώ, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας, της ζοφερής κατάστασης στην αγορά και αγνοώντας παντελώς τις περιορισμένες δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που εδώ και καιρό ζουν και τρώνε από τα έτοιμα και τα δανεικά».

Πρόσθεσε ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική θα πρέπει να ακολουθεί τις αναπτυξιακές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και όχι να χρηματοδοτεί τις ανεπάρκειες του κράτους και τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των δανειστών μας και υπογράμμισε: «Το ελληνικό εμπόριο θα στηρίξει τον εθνικό στόχο απομάκρυνσης του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας και η ΕΣΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή τις αλλαγές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και θα αναλύσει με τα τελικά στοιχεία τις βαριές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές του».

Η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει αξιοπερίεργο το ότι η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει, πασχίζει για τη διαμόρφωση μίας πολιτικής συναίνεσης, «λησμονώντας ότι μέχρι τώρα η συναίνεση δεν ήταν απαραίτητος όρος για την αποτυχημένη εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ δεν πείθει κανένα, ούτε εξασφαλίζει κοινωνική συναίνεση, αλλά αντίθετα δημιουργεί αμφιβολίες για το αποτέλεσμα».

Η ΕΣΕΕ καταλήγει ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο οδηγός σημαντικών εξελίξεων και προσθέτει ότι για το ελληνικό εμπόριο, η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Μνημόνια Ι και ΙΙ, δεν χωρίζεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτε μοιράζεται στους χρόνους του εκλογικού πολιτικού συστήματος.

Κατά της αύξησης της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία η ΠΟΜΙΔΑ

Δημοσιονομικά μέτρα που μπορούν να αποδώσουν ταχύτατα, «χωρίς να καταστρέψουν την οικονομία και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» προτείνει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών. Στη σχετική της ανακοίνωση εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιβολή οποιασδήποτε έκτακτης εισφοράς ή την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Στις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ περιλαμβάνονται:

-Η μείωση των προστίμων των αυθαιρέτων και των υπογείων που άλλαξαν χρήση, ώστε να μπορούν να τα πληρώσουν μαζικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

-Η εξαγορά δημόσιων εκτάσεων από πολίτες που τις κατέχουν χωρίς τίτλους κυριότητας.

-Η οριοθετημένη αναστολή του "πόθεν έσχες" για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτου και όχι μόνον για την πρώτη κατοικία.

-Η μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή και την ανακαίνιση/ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

-Η μείωση των αντικειμενικών συντελεστών εμπορικότητας και του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για την αγορά ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης.

-Η ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

-Η κατάργηση της χρονοβόρας αδειοδότησης για την αγορά ακινήτων από μη κοινοτικούς πολίτες στις "παραμεθόριες" περιοχές της χώρας.

-Η κατάργηση του ΦΑΠ στα μη προσοδοφόρα ακίνητα.

Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ακόμη ότι η κατάργηση του ΕΤΑΚ ήταν «μέγα δημοσιονομικό σφάλμα», επαναλαμβάνει το αίτημα να θεσπιστεί η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων προς το Δημόσιο για την εξόφληση φόρων και καταλήγει:

«Η εγκατάλειψη χιλιάδων ήδη ξενοίκιαστων καταστημάτων και γραφείων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, εξαιτίας της κρίσης στην αγορά, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εν γνώσει του ότι οι πραγματικές αξίες εκμηδενίζονται, την επαπειλούμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το ΦΑΠ και τη νέα έκτακτη εισφορά, οδηγούν τους ιδιοκτήτες σε απόγνωση λόγω πραγματικής πλήρους αδυναμίας πληρωμής των επιπλέον φόρων που αξιώνει κάθε χρόνο το αδηφάγο Δημόσιο».

Κομισιόν: Υπό εξέταση το ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις

Πάντως, η Κομισιόν επικρότησε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος και ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει τα σχέδιά της για σύσταση ενός ταμείου διαχείρισης της κρατικής περιουσίας.

«Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα με το πρόγραμμα των κρατικοποιήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.

«Βεβαίως, θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά την απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο», συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα