Ανοδος του πετρελαίου

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011 06:13

Ανοδο 2% σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων καθώς η απροσδόκητη μείωση των διϋλισμένων αποθεμάτων στις ΗΠΑ ώθησαν στα ύψη τα αποθέματα της βενζίνης, που σε συνδυασμό με το αδύναμο δολάριο που οδήγησαν σε νέες αγορές εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας έδειξαν, ότι, τα διϋλισμένα αποθέματα που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, μειώθηκαν 2,04 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 141 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009.

Τα στοιχεία επισκιάστηκαν από την απροσδόκητα μεγαλύτερη αύξηση κατά 3,79 εκατ. βαρέλια των αποθεμάτων βενζίνης, αλλά και τη χαμηλή αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 616.000 βαρέλια.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου έκλεισε 1,73 δολ. υψηλότερα, ποσοστό 1,74%, φθάνοντας στα 101,32 δολ. το βαρέλι, και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουλίου έκλεισε με άνοδο 2,40 δολ., ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 114,93 δολ. το βαρέλι, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου.

Ο δείκτης Reuters-Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής σημείωσε άνοδο 1,6%, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, διευρύνοντας την άνοδο τού 0,7% της Τρίτης.

Στις ΗΠΑ το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 7,06 σεντς, ποσοστό 2,43%, φθάνοντας στα 2,9803 δολ. το γαλόνι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου. Νωρίτερα το μπρεντ σημείωσε άνοδο εν μέσω ανησυχιών για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που κλιμακώθηκε στην Υεμένη, ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον της Λιβύης εντάθηκε καθώς το ΝΑΤΟ αύξησε τις επιθέσεις του.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέϊκομπ Ζούμα είπε, ότι, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Λιβύη για να συζητήσει τη στρατηγική εξόδου του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κάτω από το 50% του συνόλου το 2010 για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον της δεκαετίας εξ αιτίας της αδύναμης οικονομίας και της αύξησης των οικονομικών, σε κατανάλωση καυσίμων, οχημάτων, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας, χθες, Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα