Ρόμπεϊ: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Απορρίπτει το ενδεχόμενο haircut η Κρ. Λαγκάρντ
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011 14:03
UPD:20:54

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ, διεμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ ξεκαθάρισε ότι στη σύνοδο του G8 δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέα χρηματοδότηση της χώρας.

«Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία ή πιστωτικό επεισόδιο», ανέφερε ο Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου στο Ντόβιλ της Γαλλίας, όπου συνεδριάζουν οι G8.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, θα υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας» και προειδοποίσε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O X. Bαν Ρόμπεϊ για την Ελλάδα

O X. Bαν Ρόμπεϊ για την Ελλάδα

«Είναι αλήθεια ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει όλα τα σενάρια για τη στήριξη της Ελλάδας», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt και παραδέχτηκε ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα» της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, «χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Ενδεικτικά αναφέρει τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια καθώς και στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Ένα σενάριο αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους» ανέφερε, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανόν να έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers». «Επιπροσθέτως δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, εάν μία χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αργεντινή και άλλες χώρες», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μίας «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πάντως έχει αποκλείσει την ιδέα αυτή.

«Έχουμε πάντοτε σεβασθεί την ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, δήλωσε στη συνέντευξή του στη Handelsblatt.

Κατηγορηματικά «όχι» στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους λέει από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και διαψεύδει τα σχετικά σενάρια.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Δεν έχουμε εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας»

«Δεν έχουμε εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας»

«Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων», τονίζει η Λαγκάρντ, μιλώντας στο εβδομαδιαίο περιοδικό STERN. Η Γαλλίδα υπουργός διαψεύδει ακόμη ότι έγινε σχετική συζήτηση στη μυστική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου πριν από τρεις εβδομάδες.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την έντονη σεναριολογία περί «haircut», υποστηρίζει ότι το ζητούν πολλοί ειδικοί, «επειδή θέλουν να κερδίσουν χρήματα». Πάντως, η Λαγκάρντ διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο», αλλά παρόλα αυτά (οι Έλληνες) «πολλά από όσα υποσχέθηκαν πριν από ένα χρόνο, δεν τα έχουν ξεκινήσει ακόμα».

«Θα πρέπει να προχωρήσουν αυστηρότερα και πιο ενεργά, γιατί τώρα το κυριότερο είναι "δράση, δράση, δράση"», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Bloomberg: Υπάρχει «ευελιξία» στην ΕΚΤ για μια αναδιάρθρωση

Εν τω μεταξύ, σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανόν να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, απ' ό,τι αφήνουν να εννοηθεί, για την αντιμετώπιση μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αν και η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χορήγηση ρευστότητας σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, το Bloomberg παρατηρεί ότι οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup και της Deutsche Bank, η ρητορική της κεντρικής τράπεζας πιθανόν να έχει ως στόχο να πιέσει την Ελλάδα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

«Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα ανακοίνωσαν τα επιπρόσθετα μέτρα», εκτιμά οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια επιλογή που πιθανόν να δεχθεί η ΕΚΤ είναι η λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», την οποία είχε προτείνει ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν. Στόχος της ιδέας αυτής είναι να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν νέα ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση μόλις λήξουν τα υφιστάμενα.

«Δεδομένων όλων των επιλογών που βρίσκονται στο τραπέζι, αυτή είναι πιθανότατα η μόνη την οποία θα μπορούσε να ανεχθεί η ΕΚΤ», παρατηρεί ο οικονομολόγος της Citi.

Η «Πρωτοβουλία της Βιέννης» εφαρμόστηκε κατά τις διασώσεις της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Σερβίας το 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα