Υποχωρεί το ευρώ

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 06:02

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες έναντι του δολαρίου κινήθηκε το ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου, μετά τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ότι θα τηρήσει στο ακέραιο την ευθύνη που έχει αναλάβει για τη λήψη νέων μέτρων, παρά το γεγονός ότι δεν απέσπασε την πολυπόθητη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τη λήξη του ελέγχου της ισοτιμίας του το 1985 μετά την ανακοίνωση, ότι, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε σχεδόν στο διπλάσιο τον Απρίλιο, έναντι των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,4288 ανά δολάριο στις 11:17 π.μ. στο Τόκιο από 1,4319 δολ. που ήταν την εβδομάδα που πέρασε στη Νέα Υόρκη. Εναντι του ιαπωνικού νομίσματος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 115,52 γιέν από 115,67 γιέν. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 80,85 γιέν από 80,80 γιέν στις 27 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία υποχώρησε στα 80,70 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Μαΐου.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης στη χώρα.

Στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς- όπως και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων- απέρριψε το σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, λέγοντας, ότι, η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται εκβιασμούς. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητούν πολιτική συναίνεση για την περικοπή επιπλέον 6 δισ. ευρώ (8,6 δισ. δολ.) από τον προϋπολογισμό και για το σχέδιο επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Το ευρώ τον Απρίλιο υποτιμήθηκε 2,1%, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων του Bloomberg Correlation- Weighted Currency Indexes. Το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε 3,7% και το γιέν ισχυροποιήθηκε 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα