Μεικτή η πορεία του πετρελαίου

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 06:54

Τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο έως 0,2% και υποχώρησαν έως 0,2%.

Με διακυμάνσεις διαπραγματεύθηκε στη Ν. Υόρκη το πετρέλαιο καθώς οι εικασίες ότι η αύξηση της ζήτησης θα αρχίσει μετά την έναρξη της περιόδου των διακοπών στις ΗΠΑ, περιόρισαν τις ανησυχίες ότι η οικονομία στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο, συρρικνώνεται.

Τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο έως 0,2% και υποχώρησαν έως 0,2%. Η αύξηση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ ξεκινά μετά από τη σημερινή ημέρα εορτασμού της Ημέρας Μνήμης και λήγει στις αρχές Σεπτεμβρίου με τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που εορτάζεται στη χώρα την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 100,43 δολ. το βαρέλι, 43 σεντς χαμηλότερα στις 12:13 μ.μ ώρα Σύδνεϋ. Τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 36 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 100,59 δολ. το βαρέλι στις 27 Μαΐου, και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 25 Μαΐου. Μέσα στην εβδομάδα τα προθεσμιακά συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,1% και βρίσκονται 36% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 114,74 δολ. το βαρέλι, 29 σεντς χαμηλότερα. Στις 27 Μαΐου το μπρεντ υποχώρησε 2 σεντς φθάνοντας στα 115,03 δολ. το βαρέλι. Μέσα στην εβδομάδα σημείωσε άνοδο 2,4%.

Φέτος το μπρεντ έχει σημειώσει άνοδο 21% καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική εκτόπισε τους ηγέτες της Τυνησίας και της Αιγύπτου και επεκτάθηκε στη Λιβύη, το Ιράν και τη Συρία. Στην Υεμένη οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών στην Πλατεία Ελευθερίας στην Ταΐζ, ενώ ελικόπτερα έβαλαν κατά των αντικυβερνητικών.

Χθες, ο Σουαδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, σε συνέντευξή του στο CNN είπε, ότι, η τιμή του πετρελαίου μεταξύ 70 και 80 δολ. το βαρέλι είναι ιδανική για το βασίλειο επειδή ελαττώνει την προοπτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αναπτύξουν εναλλακτικές πηγές ενεργείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα