Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα «δεν είναι είναι εύκολες, είναι αρκετά δύσκολες».
Πρόσθεσε πως όλες οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στη συζήτηση για ένα σχέδιο στα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης.
Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία αυτή συνιστά ένα πρόγραμμα εθελοντικής επαναγοράς ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους τους, το οποίο αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Θετικά «βλέπουν» ένα τέτοιο πρόγραμμα δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μανουέλ Γκονζάλες-Παράμο και ο Έβαλντ Νοβότνι.
«Γενικά, μία Πρωτοβουλία της Βιέννης είναι ενδιαφέρουσα, καθώς είναι εθελοντική και σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό που κάνουν οι ελληνικές αρχές», δήλωσε την Παρασκευή από τη Βαρκελώνη ο Γκονζάλες-Παράμο.
«Είναι μία θετική πρωτοβουλία, επειδή υπονοεί το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», εκτίμησε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μπορεί να είναι μόνο μέρος της λύσης», καθώς η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Ο κ. Νοβότνι δήλωσε από την πλευρά του ότι η «Πρωτοβουλία της Βιέννης» είναι ένα «ενδιαφέρον μοντέλο», αν και δεν μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα για την Ελλάδα.
Διεργασίες για νέο δάνειο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, και η Γερμανία φέρεται να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα, παραιτούμενη του αιτήματος για επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων.
Όπως αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμευθεί η πέμπτη δόση και να αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.
Η Γερμανία, η οποία, όπως και άλλες χώρες, προέβαλε ισχυρή αντίσταση στη χορήγηση νέου δανείου, εξετάζει και αυτή να παραιτηθεί του αιτήματος για επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τη WSJ.
Η παραδοχή από το Βερολίνο ότι θα πρέπει να δώσει και άλλα χρήματα στην Ελλάδα ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσει σημαντικά την Ευρώπη να ξεπεράσει το αδιέξοδο όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στις 15 Ιουλίου, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.
Σύμφωνα με πηγή από την ΕΕ, ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επεξεργάζονται νέο δάνειο.
Τρία σενάρια για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους διακρίνει σε εκτενές άρθρο της η βελγική εφημερίδα De Standaard υπό τον τίτλο «Η τελική πράξη του ελληνικού δράματος». Επικρατέστερο από τα τρία θεωρείται αυτό της χορήγησης ενός νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας θεωρεί «ελάχιστα πιθανό» το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα σηματοδοτούσε «το τέλος της ευρωζώνης».
Όπως σημειώνεται, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η Ελλάδα βρίσκεται «ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία». Ως εκ τούτου, προσθέτει ο αρθρογράφος, καθίσταται αναγκαία η άμεση ανάληψη δράσης από την πλευρά της ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο εξελίξεων που θα παρέσυρε και άλλες χώρες της ευρωζώνης.
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι για το ζήτημα της πρόσθετης χρηματοδότησης στην Αθήνα.
Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια μεταβολή του προφίλ του χρέους της Ελλάδας, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό τομέα, όπως υποστήριξε και ο Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 65 δισ. ευρώ θα μπορούσε να συμπεριλάβει ένα μείγμα δανείων εγγυημένων από την ΕΕ και το ΔΝΤ και επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων, με μια άνευ προηγουμένου εξωτερική παρέμβαση στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
«Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική βοήθεια από την ΕΕ, συμμετοχή της ΕΕ στην διαδικασία αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ.
Eν τω μεταξύ, το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε, μετά από σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιένη, είδηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για πραγματοποίηση την Τετάρτη στην αυστριακή πρωτεύουσα, Συνόδου των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για συζήτηση του ελληνικού χρέους.
Όπως τονιζόταν, πρόκειται για εδώ και πολύ καιρό προγραμματισμένη, «συνάντηση ρουτίνας» της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Η επιλογή της Βιένης για την πραγματοποίησή της, οφείλεται στο γεγονός ότι η Αυστρία προήδρευε πέρσι αυτής της Επιτροπής.
Η Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών είναι κοινοτικό όργανο, το οποίο με την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης αντικατέστησε την προηγούμενη Νομισματική Επιτροπή, και σε αυτή οι χώρες-μέλη εκπροσωπούνται σε υπηρεσιακό επίπεδο με δύο μέλη, όπως με δύο μέλη εκπροσωπούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, ενώ στις δικαιοδοσίες της περιλαμβάνεται η παρακολούθηση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης των χωρών-μελών.
Η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ενώ στις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογήσει τις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη τους τελευταίους 18 μήνες.
Στο τέλος της εβδομάδας η απόφαση για την πέμπτη δόση
Εν τω μεταξύ, στο τέλος της βδομάδας θα είναι έτοιμη η εισήγηση της Κομισιόν για τη χορήγηση ή όχι της πέμπτης δόσης των δανείων (12 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εισήγηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ενδεχόμενη νέα στήριξη.
Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Όπως είπε, «η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμη». «Έχει γίνει πρόοδος», πρόσθεσε και κατέληξε: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες».
Στην Αθήνα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν, τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μείωσης τώρα του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «εφέτος χρειαζόμαστε έσοδα». Οσον αφορά το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και τα ακίνητα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι «το Ταμείο δεν πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτες», ενώ η τρόικα θα παρέχει τεχνογνωσία και τεχνική βοήθεια.
Από την πλευρά τους, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μείζονα ζητήματα και αναφορικά με τα εργασιακά θέματα, όπως στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την είσοδο των νέων- με πρώτη επαγγελματική εμπειρία- στον εργασιακό βίο, με μισθό χαμηλότερο κατά 20%. Ενώ, σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα, φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, στις περιπτώσεις όπου είναι δυνατόν και με την εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των ομάδων των δικαιούχων.
Νωρίτερα, πηγή από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, την οποία επικαλείται το Reuters, είχε δηλώσει οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν την δημοσιονομική πρόοδο της χώρας συμφώνησαν με την ελληνική κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τα περί ξένης παρέμβασης στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η ανάθεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε ένα διεθνές όργανο - μία ιδέα που προωθείται από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο - θα απειλούσε την αίσθηση εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται, στη συνέχεια, σε σχετική δήλωση που έκανε εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν τεχνική υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αν αυτό ζητηθεί. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Ολλανδού υπουργού Οικονομίας στους 'Financial Times Deutschland', όπου πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής επίβλεψης της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, αναφέρει η euobserver.com.
Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι οι συζητήσεις για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εισήγηση της Επιτροπής προς το Eurogroup. Ο κ. Ρεν δήλωσε χθες στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» πως η τελική στάση της Κομισιόν θα κριθεί από το περιεχόμενο της εισήγησης της τρόικας.
Το κλιμάκιο της τρόικας θα ολοκληρώσει, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης βδομάδας, και τη δεύτερη αποστολή που έχει αναλάβει, δηλαδή την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή θα καταδείξει και τις ανάγκες της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το ύψος της μορφής της νέας στήριξης.