Εμμένει η ΕΚΤ κατά της αναδιάρθρωσης

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011 14:25

Στη θέση της κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα μέλη του εκτελεστικού της συμβουλίου Νουτ Βέλινκ και Γερτρούδη Τούμπελ-Γκούγκερελ να εκφράζουν για άλλη μια φορά δημοσίως την αντίθεσή τους σε μια τέτοια κίνηση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ και η Τούμπελ-Γκούγκερελ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της κατά της αναδιάρθρωσης.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι αν δινόταν στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των χρεών της, αυτό θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το πώς αυτό θα παρουσιαζόταν.

Ερωτηθείσα για το αν η ΕΚΤ θα εξέταζε μια αναδιάρθρωση του χρέους ή ήπια αναδιάταξή του (reprofiling), η Τούμπελ-Γκούγκερελ απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα, λέγοντας: «Δεν αποτελεί επιλογή».

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα ήταν διατεθειμένη να χαλαρώσει τη στάση της μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Η Τούμπελ-Γκούγκερελ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει αν μια πιθανή μετακύλιση του χρέους - εθελοντική συμφωνία των ιδιωτών ομολογιούχων να αγοράσουν νέα ομόλογα μόλις λήξουν τα υφιστάμενα - θα ικανοποιούσε την ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα