Yπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε «εθελοντική βάση» τάχθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε δηλώσεις του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Γιούνκερ επέμεινε πως «δεν θα υπάρξει συνολική αναδιάρθρωση». «Οι κυβερνήσεις συμφωνούν πάνω σε αυτό, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια τέτοια επιλογή», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «θα πρέπει να υπάρξει μια ήπια και εθελοντική αναδιάρθρωση». Ο κ. Γιούνκερ πάντως υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να επιβληθεί μια συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών χωρίς και ενάντια στην ΕΚΤ».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές επιφυλάξεις όσον αφορά μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε «να μιλάμε με σεβασμό» για το ελληνικό ζήτημα και χαρακτήρισε «εντελώς εσφαλμένο» να «πιστεύουμε ότι οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που καταβάλλουν χρήματα».
Καταλήγοντας, σημείωσε εξάλλου ότι «οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ήταν στο παρελθόν "οι πρώτοι που δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας».
Υπέρ της εθελοντικής συμβολής των τραπεζών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα τάχθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ.
«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, οφείλουμε να την ξαναβάλουμε σε τροχιά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε (τις τράπεζες να συμβάλουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας), θα πρέπει να το κάνουν εθελοντικά».
Το ποσό των 25 δισ ευρώ από ιδιώτες επενδυτές θέλει το Βέλγιο στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Βέλγο υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς το ακριβές ύψος του νέου δανείου θα αποφασιστεί στις 20 Ιουλίου κατά τη δύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας στο Λουξεμβούργο.
«Μιλάμε αυτή τη στιγμή για πάνω από 80 δισ ευρώ, αλλά αυτό το θέμα συζητείται ακόμα. Ενα πιο σημαντικό ζήτημα είναι να δούμε σε τι ποσό θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας», τόνισε ο Ρέιντερς σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «De Morgen».
«Ευχόμαστε πραγματικά να συγκεντρωθούν 25 δισ ευρώ για τους Ελληνες από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία», πρόσθεσε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ακόμη ότι «εάν χρειαστεί θα ασκηθεί μια ήπια πίεση σε αυτούς τους ιδιώτες επενδυτές».
Γαλλικό «ναι» στο rollover
αλλικές τράπεζες αποδέχονται επί της αρχής μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους (rollover) υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times την Παρασκευή.
Επικαλούμενοι καλά ενημερωμένες πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζουν, οι FT αναφέρουν ότι οι τράπεζες συμφώνησαν να προβούν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τους FT η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.
Την Πέμπτη πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης είχαν πει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι το Παρίσι θα ταχθεί υπέρ της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ υπό τον όρο ότι θα βρεθεί ένας τρόπος αυτό να γίνει εθελοντικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.
Xθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τη βουλή της χώρας του να ταχθεί υπέρ του νέου δανεισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε αυτόν είναι «αναπόφευκτη» και προτείνοντας την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας.