Τα πυρά του επίτιμου προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU Βαυαρίας, Εντμουντ Στόιμπερ, δέχθηκε η Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στην κρίση χρέους της Ελλάδας.
«Το δικό μας, συντηρητικό αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για τη μιζέρια του χρέους. Είναι παρανοϊκό το ότι ειδικά αυτό το κόμμα βγάζει τον κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα λιτότητας», εκτίμησε κ. Στόιμπερ, ο οποίος είναι και επικεφαλής ομάδας εργασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας .
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus», ο κ. Στόιμπερ προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της κρίσης μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές της Lehman. «Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι άμεσα έκτακτη βοήθεια. Αυτό, ορισμένοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, προειδοποίησε από την πλευρά της η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.
Στο ερώτημα αν «η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει τη γερμανική οικονομική ανάκαμψη», η Γερμανίδα καγκελάριος σημειώνει πως «αν δεν ενεργήσουμε όπως πρέπει, αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά ακριβώς αυτό -τονίζει- είναι που θέλουμε να αποφύγουμε και γι' αυτόν το λόγο λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας χώρας». «Αντίθετα, θα πρέπει από τη μία πλευρά να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πώς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους, και από την άλλη πλευρά να δείξουμε αλληλεγγύη", προσθέτει η Γερμανίδα καγκελάριος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της..
Ενδεικτικά, η κ. Μέρκελ επισημαίνει πως «η χρεοκοπία της τράπεζας Lehman Brothers είχε ως συνέπεια στη Γερμανία μια πτώση σχεδόν 5% του ΑΕΠ», για να τονίσει στη συνέχεια πως μια επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.
Τη «γερμανική ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη» υποστήριξε ένθερμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ. «Εμείς είμαστε αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από το ευρώ », σημείωσε, ζητώντας να περισσότερη αλληλεγγύη. Το ευρώ «έκανε πολύ καλό» στη Γερμανία και «γι' αυτόν το λόγο είναι καλό και δίκαιο να δεσμευτούμε για αυτό ως ένα ισχυρό νόμισμα», συμφώνησε και η Αγγελα Μέρκελ.