Ρεν: Πρώτα η έγκριση του μεσοπρόθεσμου, μετά η 5η δόση

Στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας αυτή την εβδομάδα
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 13:06
UPD:16:41
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων στήριξης, μόλις εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Χθες βράδυ οι υπουργοί έλαβαν την αναμενόμενη απόφαση να επιβεβαιώσουν τους όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εγκαίρως, στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε σήμερα ο κ. Ρεν.

«Οι βασικοί όροι είναι να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο... και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πριν από τα τέλη Ιουνίου. Μόλις γίνει αυτό, θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως η εκταμίευση», πρόσθεσε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για εξάπλωση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Ανησυχώ για πιθανή μετάδοση [της κρίσης] και γι' αυτό αποφασίζουμε τώρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», είπε.

«Γι' αυτό το λόγο πιστεύω πως οι υπουργοί θα λάβουν αποφάσεις, σήμερα, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την ενίσχυση της ικανότητας δανειοδότησης του EFSF», ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα. «Υπάρχει μια κρίση στην Ευρώπη, η οποία είναι η κρίση ορισμένων χωρών και του χρέους αυτών. Τώρα, είναι απαραίτητο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ξεπεράσουν την κρίση», τόνισε ο κ. Ρεν, ξεκαθαρίζοντας ότι το ευρώ είναι ασφαλές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε και αυτός πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από το Λουξεμβούργου όπου συγκλήθηκε το Eurogroup, επανέλθε στο ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, επισημαίνοντας πως «η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας».

Ανέφερε ακόμη πως σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες.

Έγινε επίσης αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά, όπως εξήγησε, την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών. Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.

Αφού επισήμανε πως όλα αυτά συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται, τόνισε πως «ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα».

Καταλήγοντας έκανε γνωστό πως την Τρίτη θα ενημερώσει αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε.

Στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας αυτή την εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, την έλευση κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Σκοπός της επίσκεψης, όπως είπε, είναι η συζήτηση ενδεχόμενων αλλαγών στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Θα συζητήσουμε, σε τεχνικό επίπεδο, διορθωτικές κινήσεις ή προσαρμογές που είναι σε εξέλιξη στο κοινοβούλιο», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ όπως σημείωσε, μόνο κάποιες βελτιώσεις είναι δυνατές όσον αφορά τους στόχους της φορολογικής πολιτικής.

ΚΚΕ: Συστράτευση κυβέρνησης-ΕΕ για την ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού

«Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι απόλυτα συστρατευμένη μαζί με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού, ενώ πρόσκαιρη και εύθραυστη παραμένει η συμφωνία τους για το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους από την κρίση που βαθαίνει στην ευρωζώνη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η μεγαλύτερη συναίνεση που ζητά η ΕΕ ανάμεσα στα κόμματα της πλουτοκρατίας προετοιμάζεται».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους «να ξεμπερδεύουν τώρα με τις αυταπάτες και να αποφύγουν τις νέες παγίδες που στήνουν τα κόμματα και οι μηχανισμοί της πλουτοκρατίας».

«Χωρίς αποφασιστική οργανωμένη λαϊκή πάλη κατά της ΕΕ και των μονοπωλίων, με στόχο την αποδέσμευση και την ανατροπή της εξουσίας τους, δεν μπορεί να αποκρουστεί η πτώχευση και να δοθεί λύση υπέρ του λαού», υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΛΑΟΣ: Η Ευρώπη αναζητά τρόπους πώς να σωθεί η ίδια

«Η Ευρώπη μέχρι τώρα αναζητούσε τρόπους να σώσει την Ελλάδα. Τώρα τελευταία αναζητά τρόπους πώς να σωθεί η ίδια. Όποιος ξέρει να διαβάζει, το αντιλαμβάνεται αυτό από την ανακοίνωση του Eurogroup», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.ΣΥΝ: Επικίνδυνος και αδιέξοδος εκβιασμός

«Tα μπρος πίσω γύρω από την εκταμίευση της 5ης δόσης και η συσχέτισή της με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, συνιστούν ένα επικίνδυνο και αδιέξοδο εκβιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κέντρων», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΝ, Πάνο Σκουρλέτη, «η στόχευση είναι προφανής: η έξοδος από την κρίση να γίνει σε βάρος του κόσμου της εργασίας, με την παράλληλη υιοθέτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικών διαρκούς λιτότητας».

«Όσο το πρόβλημα των δημόσιων χρεών, που συνιστά έκφραση της βαθύτερης κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, αντιμετωπίζεται με πολιτικές διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας των αγορών, διαρκούς ύφεσης και κοινωνικής ισοπέδωσης, το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος γίνεται ορατό. Εκεί οδηγεί η πολιτική του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του νέου Συμφώνου για το ευρώ», σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, όπως αναφέρει, ο ΣΥΝ καταθέτει την πρόταση για τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και την παράλληλη υιοθέτηση μια αναπτυξιακής πολιτικής που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου και θα σέβεται το περιβάλλον.

«Ο αγώνας για την απόκρουση του μεσοπρόθεσμου, των νέων μέτρων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πέρα από πραγματική πατριωτική στάση ευθύνης, αποτελεί και έναν αγώνα για μια νέα πορεία της Ευρώπης ενάντια στη σημερινή νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Αυτό είναι το μήνυμα των πολιτών που γεμίζουν τις πλατείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και διεκδικούν δημοκρατία και ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών», καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα