Στην απόφαση του Eurogroup να αναβάλει την απόφαση για αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα μέχρι να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναφέρονται πολλά διεθνή ΜΜΕ.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διατήρησαν τις ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα τη Δευτέρα, λέγοντας ότι πρέπει να εγκριθούν σκληρότερα μέτρα λιτότητας πριν ληφθεί η τελική απόφαση για ακόμα 12 δισ. ευρώ σε δάνεια», επισημαίνει το Reuters.
«Παρόλο που φαίνεται πιθανό ότι η Αθήνα τελικά θα πάρει την επόμενη δόση και θα συμφωνηθεί επιπλέον πρόγραμμα δανειοδότησης ύψους περίπου 120 δισ.ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα απλώς θα κερδίσει χρόνο -η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα ή ακόμα και η αθέτηση μέρους των πιστωτικών της υποχρεώσεων, δεν έχει αποκλειστεί», σημειώνει το πρακτορείο.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν την απόφασή τους για το δάνειο 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μέχρι να εισάγει περαιτέρω μέτρα λιτότητας», επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το BBC.
Σε άρθρο του, ο οικονομικός αρχισυντάκτης του δικτύου Ρόμπερτ Πέστον, επισημαίνει ότι η απόφαση για καθυστέρηση της απελευθέρωσης της επόμενης δόσης δεν είναι αξιόπιστη, πολύ απλά γιατί αν οι Ευρωπαίοι δεν την δώσουν οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές και γι' αυτούς. «Το να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει με άτακτο, ανεξέλεγκτο τρόπο θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα πολύ χειρότερο για την παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση της Lehman... Η απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης για αναβολή της τελικής απόφασης για τα 12 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να φοβίσει όσους αντιτίθενται στη λιτότητα της Ελλάδας ώστε να συμμορφωθούν», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.
«Η κίνηση των υπουργών Οικονομικών να καθυστερήσουν τη δέσμευσή τους για πληρωμή ενδέχεται να σπείρει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές όπου το ευρώ ήταν πιο αδύναμο τη Δευτέρα το πρωί. Η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση των 12 δισ.ευρώ αλλιώς θα χρεοκοπήσει στα μέσα Ιουλίου, ενώ υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν σηματοδοτήσει ότι η έκτακτη σύνοδος… θα κατέληγε σε ισχυρή δέσμευση για αποταμίευση της βοήθειας», επισημαίνουν οι Financial Times.
«Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη» είναι ο τίτλος άρθρου του Λάρι Ελιοτ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Στην ανάλυσή του ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «οι προθέσεις των εμπνευστών του ευρώ ήταν οι καλύτερες... όμως τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ήταν εφαρμόσιμα για όλα τα μέλη και επιπλέον δεν υπήρξαν όσο θα έπρεπε αυστηρά».
Το ευρώ δεν είναι ένα νόμισμα για όλους, εκτιμά ο αρθρογράφος και για το λόγο αυτό δύο λύσεις υπάρχουν: «είτε θα δημιουργηθεί ένα κλαμπ με βασικό πυρήνα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, είτε θα διαλυθεί ολόκληρο το οικοδόμημα με απρόβλεπτες συνέπειες».
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το άρθρο του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph στο οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας «ως μόνη δίκαιη τιμωρία για την προκλητική διαχείριση των δημοσιονομικών της».
Το αυστριακό τάμπλοϊντ Oesterreich ζητεί ευρωπαϊκό δημοψήφισμα «ώστε να αποφασίσουν αυτοί που πληρώνουν για την Ελλάδα» αν θέλουν να την σώσουν ξανά ή να διατηρήσουν «ένα ευρώ χωρίς την Ελλάδα»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η γερμανική Bild. «Θα καταστρέψει όλες τις ελπίδες για φορολογικές περικοπές στη Γερμανία η ελληνική κρίση; Στη Γερμανία, όλο και περισσότεροι πολίτες διερωτώνται -υπάρχουν λεφτά για τους Έλληνες αλλά πότε θα υπάρξουν και λίγα για εμένα, τον απλό φορλλογούμενο;», επισημείνει η εφημερίδα.
«Ο φόβος ενός ‘κουρέματος’ του χρέους», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου για την ελληνική κρίση: «Στην ουσία η Ελλάδα χρειαζόταν ένα δραστικό "κούρεμα" του χρέους, αλλά το αποφεύγουν οι (ευρωπαϊκές) κυβερνήσεις, διότι φοβούνται τις αναταράξεις που θα προκαλέσει στις χρηματαγορές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι και μια ήπια αναδιάρθρωση α λα Σαρκοζί και Μέρκελ, εμπερικλείει ρίσκα, ασφαλώς μικρότερης εμβέλειας».
«Περισσότερη Ευρώπη», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung. Στο σχόλιο υπογραμμίζεται ότι η κρίση τα ευρωζώνης έχει ξεπεράσει τα όρια της ελληνικής κρίσης ή της κρίσης χρεών και πως εδώ και καιρό η ΕΕ παίζει με ένα πολύτιμο κεφάλαιο: την αξιοπιστία της.
«Μετά από πολλούς μήνες καταστροφικής διαχείρισης της κρίσης εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη πως θα τα καταφέρει. Οι πολίτες αναρωτιούνται, εάν είναι τελικά σωστό να σχεδιάζονται πακέτα διάσωσης για μια χώρα που κυβερνάται από διεφθαρμένες ελίτ. Μήπως άραγε θα έπρεπε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ένωση και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα; Θα επιβιώσει πράγματι η ΕΕ; ...Ποιος μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα;»
«Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ευρώπη (πως πρέπει) να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπογραμμίζει σε σχόλιό της ότι τα ακριβά ευρωπακέτα βοήθειας για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους δεξιούς λαϊκιστές και την αντιευρωπαϊκή τάση σε όλες της χώρες της ΕΕ γι' αυτό καταλήγει η εφημερίδα:
«Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πρέπει να υπόσχεται τίποτε που δεν μπορεί να τηρήσει, διότι έτσι συσπειρώσει τους πολίτες εναντίον της ευρωπαϊκής της πολιτικής».
«Το δράμα των Ελλήνων», είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της Frankfurter Rundschau: «Ο Γιώργος Παπανδρέου προβάλλει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του σαν ένα νέο ξεκίνημα. Η νέα (ανασχηματισμένη) κυβέρνηση που ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη στη βουλή αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Το χειρότερο είναι ότι ο Παπανδρέου υπόσχεται στους Ευρωπαίους εταίρους μια πολιτική, με την οποία η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δεν συμπαρατάσσεται. Ούτε καν το ίδιο του το κόμμα. Διότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης της κυβέρνησης από τις περικοπές στο δημόσιο μέχρι και τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπερνάει τα "εσκαμμένα"... Αυτό που ταλανίζει την Ελλάδα δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η κρίση του πολιτικού συστήματος. Είναι η κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό είναι το δράμα των Ελλήνων...»