ΕΣΕΕ: Κάθε άλλο παρά συμφέρουσες οι αποκρατικοποιήσεις

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 15:26

Η πώληση μέρους των συγκεκριμένων εταιρειών την παρούσα χρονική στιγμή, μόνο συμφέρουσα δεν πρόκειται να αποδειχθεί για την χώρα μας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης σε δήλωσή του σχετικά με το βασικό πυλώνα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Η πώληση μέρους των συγκεκριμένων εταιρειών την παρούσα χρονική στιγμή, μόνο συμφέρουσα δεν πρόκειται να αποδειχθεί για την χώρα μας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης σε δήλωσή του σχετικά με το βασικό πυλώνα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κορκίδης παραθέτει στοιχεία με τις μεταβολές στη συνολική αξία των εισηγμένων εταιριών, από όπου διαπιστώνεται «μια διαρκής και ευμεγέθης μείωσή τους, καθώς από τα 7,9 περίπου δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν η αξία τους το 2009, κατρακύλησε μέσα σε μία διετία, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 2011, στα 3,6 δις εμφανίζοντας μία κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 53,81%».

Ο πρόεδρος των εμπόρων επισημαίνει ότι η διατήρηση των πλειοψηφικών πακέτων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο δεν σημαίνει τίποτε απολύτως και προτείνει στην κυβέρνηση «πριν προχωρήσει στο σημερινό ξεπούλημα, να επιχειρήσει να υλοποιήσουν πρώτα μια αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσουν τουλάχιστον την αξία που έχουν απωλέσει την τελευταία διετία».

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, ίσως είναι η τελευταία ελπίδα μείωσης του επικίνδυνου δημόσιου χρέους περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ, συμπληρώνει, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι δεν θα πρέπει να επιδιώξουμε να πουλήσουμε όταν πρέπει και όπως πρέπει αλλά κυρίως να εισπράξουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε από τα ασημικά μας».

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι από τις 15 Ιουνίου «παρακολουθούμε έκπληκτοι μια πολιτική ασυνεννοησία, ατολμία και ανεπάρκεια, την ώρα που το μέλλον της χώρας μας κρέμεται από μια κλωστή» και τονίζει ότι το νέο σχήμα εκ των πραγμάτων, «είναι υπό την κηδεμονία της τρόικας, υπό τον περιορισμό των συμφωνιών του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, αλλά κυρίως υπό προθεσμία, όχι βεβαίως συνταγματικά, αλλά από τις λεπτές κοινοβουλευτικές ισορροπίες και τους αγανακτισμένους στις πλατείες».

«Οι Έλληνες έμποροι ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή τύχη σε παλαιούς και νέους υπουργούς, επισημαίνοντας ότι στην αγορά όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα του έργου τους και μόνο», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα